Foto: Tuzlanski.ba

Američka filmska akademija, sinoć je po 85-ti put nagradila najbolja filmska ostvarenja u protekloj godini. Ceremoniju dodjele Oskara vodio je reditelj Seth MacFarlane u pozorištu Dolby u Los Angelesu.

oskar 2013

Triler drama „Argo" reditelja i glumca Bena Afflecka proglašena je najboljim filmom u protekloj godini, a ime pobjednika pročitala je prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama. Iako nije tradicija, film o akciji spašavanja američkih državljanja sa početka revolucije u Iranu, proglašen je najboljim iako reditelj istog nije nominiran u kategoriji najboljeg. Film je takođe nagrađen Oskarom i u kategorijama najbolje montaže i najboljeg adaptiranog scenarija, koji je za potrebe snimanja filma napisao Chris Terrio.

Avanturistička drama „Pijev život" pobjednik je noći bar kada je u pitanju broj osvojenih zlatnih kipića. Ang Leejevo spektakularno vizuelno ostvarenje nagrađeno je u kategorijama najboljih vizuelnih efekata, najbolje kamere, najbolje muzike koju potpisuje kanadski kompozitor Mychael Danna kojem je ovo prvi Oskar u karijeri, te ranije pomenuti Ang Lee koji je sinoć proglašen najboljim rediteljem.

Amerikanka Jennifer Lawrence proglašena je najboljom glumicom za ulogu u filmu „I u dobru i u zlu" koja je pored Jessicae Chastain važila za najvećeg favorita. Mlada glumica koja ima tek 22. godine, ranije je, tačnije 2011. godine bila nominirana u istoj kategoriji za ulogu u filmu „Zimska kost". Engleski glumac Daniel Day-Lewis osvojio je svog trećeg Oskara, te tako ušao u historiju kao jedini glumac koji je tri puta osvajao Oskara u kategoriji najboljeg glumca. Lewis je svog prvog Oskara osvojio za ulogu u filmu „Moja lijeva noga", a drugi je uslijedio nakon 18. godina i to za ulogu u filmu Paula Thomasa Andersona „Biće krvi". Svoj treći Oskar dobio je, na velikom platnu glumeći 16-tog predsjednika SAD-a Abrahama Lincolna u filmu Stevena Spielberga „Linkoln". Što se pak tiče sporednih uloga, iznenađenja nije bilo. Austrijanac Christoph Waltz osvojio je drugog Oskara u kategoriji najboljeg sporednog glumca i to ponovo u filmu Quentina Tarantina koji nosi naziv „Odbjegli Django". Najboljom sporednom glumicom nagrađena je Anne Hathaway za ulogu u mjuzikl-drami Toma Hoopera „Jadnici", koji je nagrađen i u kategorijama najbolje šminke i frizure i najboljeg miksa zvuka.

oskar 2013aNajboljim stranim filmom proglašen je „Ljubav" njemačkog reditelja Michaela Hanekea, dok je Diznijev „Merida hrabra" krunisan Oskarom kao najbolji animirani dugometražni film. Studio Walt Disney oborio je rekord po broju nominacija ove godine, još od kada je film „Mary Poppins" nagrađen sa 13. Nominacija 1965. godine, dok je ove studio 'sakupio' ukupno 17 nominacija i to 12 za film „Linkoln", te po jednu za filmove „Osvetnici", „Merida hrabra", „Krš i lom", „Frankenweenie" i kratni animirani film „Paperman".

Pored sarkastičnih, pomalo lascivnih šala od strane Setha, publiku su zabavljala velika imena muzičke scene, poput Dame Shirley Bassey koja je otpjevala pjesmu „Goldfinger" tako obilježivši 50. godina postojanja jednog od najpopularnijih filmskih tajnih agenata, Jamesa Bonda. Akademija je takođe odala počast mjuziklima, pa smo tako na bini mogli vidjeti i čuti Jennifer Hudson, Catherine Zeta-Jones kao i cijeli asambl iz filma „Jadnici" ali i pjevačicu Barbrau Streisand koja je odala počast svim preminulima iz svijeta filma sa pjesmom „The Way We Were". Što se pak tiče pjesama koje su bile nominirane u kategoriji najbolje od pet nominiranih imali smo priliku čuti dvije i to „Everybody Needs a Best Friend" iz filma „Ted" koju je otpjevala Norah Jones i pjesmu „Skyfall" istoimenog filma u izvedbi pjevačice Adele koja se i okitila zlatnim kipićem zajedno sa dugogodišnjim saradnikom Paulom Epworthom.

Za Tuzlanski.ba / Emir Hadžić (student Odsjeka za žurnalistiku Filozofskog fakulteta Tuzla)