Billie Eilish je objavila kratki film kao odgovor na “body shaming”
Foto: Tuzlanski.ba

Nesumnjivo jedna od trenutno najpopularnijih na muzičkoj sceni, Billie Eilish, na svom je Instagramu podijelila veoma moćan kratki film kojim je odgovorila na konstantna pitanja o svome tijelu s kojima se susreće kroz svoju karijeru.

Osvojila je pet nagrada Grammy, dvije Američke muzičke nagrade, postala je najmlađa osoba, odnosno prva žena i jedini muzički umjetnik koji je iste godine osvojio Grammy u četiri glavnim glavne kategorije (album godine, video godine, pjesma godine, najbolji novi muzičar), od početka svoje karijere bori se s mišljenjima o njezinom odijevanju. Naime, široka odjeća koju Billie nosi kako bi izbjegla upravo objektivizaciju, mnogima i dalje smeta, zato je  za svoju turneju (koja je odgođena zbog situacije s korona virusom) snimila kratki film imena “Not My Responsibility”. Film se fokusira na body shaming, te u njemu Billie progovara o tome kako mišljenja ljudi koji je ne poznaju nisu njezina odgovornost.

“Želite da budem manja? Slabija? Mekša? Viša? Želite da budem tiša? Provociraju li vas moja ramena? A moje grudi? Jesam li ja moj trbuh, moji kukovi, tijelo s kojim sam rođena – nije ono što ste htjeli? Imate mišljenja o mojim mišljenjima, o mojoj glazbi, o mojoj odjeći, o mome tijelu. Neki mrze odjeću koju nosim, neki je hvale, neki je koriste da bi posramili druge, neki da bi posramili mene – ali osjećam da me gledate”, govori Billie u filmu, te nastavlja: “Ako nosim udobnu odjeću, nisam žena. Ako se riješim slojeva, jeftina sam…”, adresirajući paradoks s kojim se čak i danas susreće većina žena. (ljepotaizdravlje.hr)