Foto: Tuzlanski.ba

Svi ga poznajemo kao kralja preživljavanja, a Bear Grylls (pravim imenom Edward Michael Grylls) puno je više od toga. Rođen u Bernbridgeu na otoku Whightu 1974. nadimak Bear (Medvjed)  kao dječaku mu je dala sestra Lara. Sin je pokojnog političara Sir Michaela Gryllsa i lady Sarah Grylls, a još kao dijete je uživao u planinarenju i jedrenju s roditeljima te borilačkim vještinama poput karatea i aikida. 

Prije fakulteta proveo je mjesec dana na Himalaji, a svoj avanturistički duh je odlučio iskoristiti tako što je pristupio jednoj od najtežih vojnih obuka na svijetu - u britanskim specijalnim postrojbama SAS 21.

Obuka je podrazumijevala iznimno naporne vježbe pod punom ratnom spremom, a djelovale su iscrpljujuće na psihičko i fizičko zdravlje. Koliko je ovo ekstremna postrojba, govori i činjenica kako su procedure odabira vrlo mučne i dugotrajne te ih ne prođe devet od svakih deset prijavljenih. Grylls je uspio izdržati nadljudske napore te postao komandos SAS-a 21.

U jednoj od SAS-ovih akcija u Africi, doživio je umalo kobnu padobransku nesreću kada mu je na visini od 4500 m pukla jedna od uzica padobrana. Uspio se prizemljiti s djelomično otvorenim padobranom, ali su mu napuknula tri kralješka. Ljekarske prognoze bile su veoma loše te su govorile kako će ostati nepokretan. Gryllsov inat ponovno je proradio, a nakon dugog oporavka, 1998. godine osvojio je vrh Mount Everesta.

Nakon ovog nevjerovatnog poduhvata, počeo je držati predavanja te je započeo sa svojim televizijskim showom „Rođen da preživi: Bear Grylls“, u kojem se našao u svakojakim nevjerovatnim situacijama i otkrivao načine kako preživjeti i najekstremnije uslove. Grylls je na popisu najprodavanijih autora, počasni je pukovnik komandosa Kraljevske mornarice i najmlađi glavni izviđač u historiji, čime inspiriše 55 miliona izviđača u cijelom svijetu.

U svojim avanturističkim preživljavanjima dovodi se nerijetko do nevjerovatnih situacija, a tako je i u novoj sezoni pustolovne serije „Divlje pustolovine slavnih s Bearom Gryllsom“. Kao što samo ime govori, pustolov je ugostio neka od najvećih imena svijeta zabave koje je po prvi puta doveo u situacije koje će zasigurno pamtiti do kraja svojih života.

Poznata imena daleko od crvenog tepiha u nemilosrdnim raljama prirode

Grylls je u svoje nove avanture i koketiranje s neizdrživim pozvao ljude koje smo naviknuti gledati na crvenom tepihu i u veoma glamuroznim izdanjima.

U serijalu tako gostuje i Channing Tatum, nagrađivani glumac i vrhunski plesač kojeg znamo iz filmova Foxcatcher, 21 Jump Street te Čarobni Mike, ali Chaningu je bilo potrebno puno više od čarolije za novi poduhvat s Gryllsom. Naime, pet godina otkako se prvi put pojavio u „Divlje pustolovine slavnih sa Bearom Gryllsom“, Channing se vratio u svoj drugi krug intenzivnog treninga za preživljavanje s domaćinom Bearom Gryllsom.

Tatumovo prvo gostovanje obilježilo je vrtoglavih 48 sati u nacionalnom parku Yosemite u sjevernoj Kaliforniji, a sve je kulminiralo Tatumovim spuštanjem niz strmu liticu. Sada Tatum odlazi u inostranstvo u Gloppedalsur u Norveškoj, gdje on i Grylls prelaze brutalan teren i kreću na stazu od sedam kilometara. Naravno, Grylls provodi Tatuma kroz mornarsku obuku SEAL-a u kojoj mora izdržati tri minute vožnje kroz ledeno hladnu rijeku, dok istovremeno mora ostati miran i staložen te razmišljati pod pritiskom i još uvijek zapamtiti ključne stvari.

Oskarovka i Kapetanica Marvel, Brie Larson u serijalu je dokazala kako ima supermoći i u stvarnom životu.  Avanturu na udaljenom otoku u Panamskom zaljevu započela je stvarno opako, skakanjem iz helikoptera u ocean, a zatim se s Gryllsom morala kretati kroz močvaru prepunu krokodila, a bez problema je pojela i ličinke buba koje su bile savršen obrok pun proteina.

Larson je u epizodi također otvoreno progovorila o svojoj borbi za ravnopravnost spolova u Hollywoodu, a sve ostale pikanterije saznajte u epizodama.

Posebno se pred kamerama otvorila i Cara Delevingne, svjetski top model, moćna influenserica i nagrađivana glumica koju smo imali prilike gledati u filmovima Valerian i grad hiljadu planeta, Odred otpisanih te Gradovi na papiru.

Cara i Grylls krenuli su u planine Sardinije na zastrašujuću avanturu koju niko ne bi očekivao od top modela. Morala se spustiti niz vodopad i povući se kroz vodoravnu liniju udaljenu 200 stopa u zraku, pripremiti na otvorenoj vatri životinje koje su ulovili, ali najteži dio svega je vjerovatno bio razgovor koji su vodili oko logorske vatre.

Cara se otvorila po pitanju problematike duševnog zdravlja te o tome koliko joj je bilo problematično otkriti vlastiti identitet, posebno nakon godina brige o svojoj majci koja je patila od bipolarnog poremećaja, depresije i ovisnosti o heroinu. Cara je također progovorila o percepciji javnosti s kojem se suočila, a Grylls je već u nekoliko navrata otkrio kako mu je ona bila apsolutni favorit gostovanja jer ga je oduševila svojom iskrenošću i pristupom.

Najekstremine lokacije i kako se na njima snaći (bez obzira na slavu)

Nova sezona vodi gledatelje na udaljene lokacije u SAD-u i širom svijeta, uključujući šume mangrova ispunjene krokodilima u Panami, podvodne pećine na Sardiniji pa sve do dubokih pukotina na najvećem ledenjaku na Islandu i zapanjujućih pustinjskih kanjona širom Arizone.

Iako se i nama kao običnim smrtnicima ove lokacije čine kao nešto veoma ekstremno, zamislite samo kako je ekipi koja je s crvenog tepiha krenula u avanturu života. Neprijateljska priroda, nedostatak tekućine, opasne životinje u vodi, ali i izvan nje, iznimno niske ili pak veoma visoke temperature – sve je to dio izazova Beara Gryllsa.

Ovo su samo neke od lokacija divljih pustolovina, a koje su još u pitanju te kako se svjetski celebovi snalaze u ovako intenzivnim uslovima, saznajte od 19. januara u 22:00h na National Geographicu. (Jutarnji.hr)