Bankrotirao poznati modni brend
Foto: Tuzlanski.ba

Trgovački lanac Esprit, čije su trgovine bile omiljene modne meke, podnijet će danas zahtjev za bankrot na sudu u Düsseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija

Tvrtka je poslala saopćenje:

"Cilj je restrukturirati evropsko poslovanje Esprita, kojim se uglavnom upravlja iz Njemačke i repozicionirati ga za budućnost."

Rečeno je i da su već obavljeni razgovori sa zainteresiranim financijskim investitorom. Bankrot nije iznenadio Nijemce. Firma sa sjedištem u Ratingenu kod Düsseldorfa već je godinama u krizi.

Esprit, koji je godinama bio pojam za kvalitetu proizvoda šivanih od prirodnih materijala već je prošao kroz zaštitu od stečaja 2020. godine.

View this post on Instagram

A post shared by ESPRIT (@esprit)

Tijekom tog razdoblja otpuštena je otprilike trećina radne snage. Zatvoreno je 100 poslovnica. No sve poduzete mjere štednje i zatvaranje poslovnica nije pomoglo.

Prema najavi, dosadašnji izvršni direktor Man Ji Yip napustit će firmu. Sada ih preuzima tim predvođen stečajnim odvjetnicima Christianom Gerloffom i Christianom Stoefflerom.

Gerloffu modna industrija nije nepoznanica, već je "pazio" na Escadu, Jerryja Webera, Adlera i Hallhubera.

"Esprit je globalno poznata mainstream modna marka, ali već neko vrijeme pati od pada prodaje, u kombinaciji s brojnim restrukturiranjima i promjenama u upravljanju", rekao je Gerloff.

Njemačka je najvažnije tržište za Esprit, 57 od 124 evropske podružnice su u Njemačkoj. Nije Njemačka jedino tržište na kojem modni brend ima problema. Krajem marta u švicarskim medijima pojavila se vijest o bankrotu Esprita na njihovom tržištu, a zatim i u Belgiji.

Prezaduženost švicarske podružnice Esprita iznosila je krajem 2023. godine oko 12 miliona franaka.

Odjeća Esprit i dalje će biti dostupna u 19 podružnica kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 multibrand trgovina odjećom, rekla je modna grupa, navodi "Tektil Wirtschaft".