Armeniju čeka žestoka kazna zbog sporne zastave na Eurosongu (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Zvaničnici Eurosonga osudili su ponašanje armenske predstavnice Ivete Mukuchyan, koja je na prvoj polufinalnoj noći mahala zastavom Nagorno-Karabakha, koja je nešto ranije označena kao jedna od nepoželjnih u prostorijama gdje gdje se održava takmičenje za najbolju pjesmu Starog kontinenta.

Nagorno-Karabakh je separatistička regija koja se zvanično nalazi u Azerbejdžanu, ali je trenutno pod kontrolom lokalnih etničkih Armenskih snaga.

Alijansa evropskih oglašivača (EBU) potez predstavnice Armenije okarakterisali su kao "ozbiljno kršenje pravila", budući da je propagiranje političkih i vjerskih poruka na takmišenju za pjesmu Evrovizije u potpunosti zabranjeno.

Posljedice će snositi i armenski Javni servis, a o sankcijama će se odlučivati naknadno. Saopšteno je i to da "svako naredno kršenje pravila će rezultirati diskvalifikacijom" sa ovogodišnjeg događaja.

Kako Eurosong gleda 200 miliona ljudi iz skoro svih zemalja Evrope, političke poruke, kao i one vjerske - te bilo kakav radikalizam neće biti tolerisani u Stockholmu. (N1)