U okviru manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici'' u Tuzli je promovisana knjiga “A bili su samo djeca – Zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995”, autora Husejina Omerovića.

U Tuzli održana promocija knjige ''A bili su samo djeca - Zločini nad djecom Vlasenice''
Foto: A. Bešić | Promocija knjige

Promocija je održana u Plavoj sali BKC-a Tuzlanskog kantona, a o knjizi su pored autora govorili i profesor Hajrudin Mešić i Hazim Mujčinović.

Knjiga je izašla u izdanju Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, a autor je na njoj radio više od tri godine, te je istraživanjem utvrdio da je u spomenutom periodu ubijeno 261 dijete s prostora opštine Vlasenica, a posmrtni ostaci za 55 djece još uvijek nisu pronađeni.

Knjiga dominantno govori o zločinima nad bošnjačkom djecom Vlasenice u periodu 1992-1993. godine na području prijeratne opštine Vlasenica, ali i u vrijeme okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995.

''Radi se o istraživanju naučne istine o ubijenoj djeci Vlasenice, a osnovni razlog da uđem u jedan ovako zahtjevan projekat je činjenica da je o ubijenoj djeci u periodu 1992.-1995. godine sa prostora Bosne i Hercegovine vrlo malo pisane riječi, a pogotovo u formi monografije. Knjiga obuhvata brojne priče sa okolnostima ubistava djece, ubistvu djece sa roditeljima, sa majkama, na zatočenim lokacijama, na pragovima kuća, streljanje na odabranim lokacijama nakon Srebrenice, otimanje od majki, smrt djece od gladi, nedostatka lijekova i tjelesne iscrpljenosti'', istaknuo je Husejin Omerović.

Promotor Hajrudin Mešić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi je istakao da je autor ovom knjigom dao glas onima kojima je glas oduzet i podigao trajni spomenik ubijenoj djeci opštine Vlasenica, dok je glumac Hazim Mujčinović, emotivno prenio svoja iskustva koje je kao dijete preživio u Vlasenici 1992. godine, napominjući da se danas o Vlasenici kao jednom od najvećih stratišta i zločinima koji su sprovedeni, ne govori skoro nikako.

Manifestaciju “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici, Tuzla 01.-10. juli 2024. godine” zajednički organizuju JU Bosanski kulturni centar TK, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, JU Specijalna biblioteka Behram-beg, Udruženje građana “Prosvjetitelj” i Neformalna grupa građana “8372 za Srebrenicu”.

Naredni dogđaj u okviru ove manifestacije je javna projekcija dokumentarnog filma “Agresija na istinu“ autora Avde Huseinovića, koja će biti održana u petak 5. jula u “Centru za mlade MIZ Tuzla” sa početkom u 19.00 sati. Radi se o prvom dokumentarnom filmu koji se bavi temom negiranja, falsifikovanja historijskih činjenica, brojnih podvala s ciljem da se promijeni karakter rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.