Tuzla je mjesto u kom kultura godinama unazad živi kroz različite manifestacije i institucije koje vjerno čuvaju njenu kulturu.

Kulturna raznolikost Tuzle: Koje institucije čuvaju baštinu?
Foto: Arhiva | Narodno pozorište Tuzla

Dok hodate ulicama Tuzle svaka građevina priča priču starog grada, dok su tu i istovremeno moderne galerije koje nastavljaju gajiti jedinstveni duh Tuzle kroz vijekove. 

Kroz svoje institucije, Tuzla ne samo da čuva naslijeđe već i aktivno stvara budućnost kulturnog izražavanja. Kako biste na najbolji način razumjeli dugogodišnju kulturu upoznavanje ovih institucija je najbolji način.

Muzej istočne Bosne Tuzla

Muzej je osnovan u novembru 1947. godine odlukom Gradskog narodnog odbora kao Muzej narodnooslobodilačke borbe. Smješten na adresi Džindić Mahala 21. Služi kao ključno mjesto za istraživanje, čuvanje i prezentaciju duge i bogate historije ovog kraja, dokumentujući 6500 godina života u regiji. Čuva preko 50.000 eksponata koji svjedoče o kontinuitetu i promjenama kroz vremena u Tuzli i istočnoj Bosni. Posjetioci imaju jedinstvenu priliku da otkriju i dožive bogatstvo kulture i historije Tuzle i njenog okruženja, upoznajući se s nebrojenim pričama, tradicijama i umjetnošću koje oblikuju identitet ovog područja.
Narodno pozorište Tuzla

Osnovano je 1949. godine a predstavlja značajnu kulturnu instituciju i jedan od temelja kulturnog identiteta Tuzle i šire regije. Prva odigrana predstava bila je "Obični čovjek" Radoslava Zoranovića inspirisana djelom Branislava Nušića. Svoj rad pozorište je započelo sa svega tri čovjeka. Narodno Pozorište Tuzla nastavlja svoju misiju kao državna institucija kulture, nudeći bogat repertoar koji obuhvata predstave, radionice i druge kulturne manifestacije. 
Međunarodna galerija portreta Tuzla

Galerija nije samo prostor za izlaganje umjetničkih djela, već i mjesto gdje se održavaju brojne kulturne manifestacije, radionice i izložbe, pružajući platformu za razmjenu ideja i promociju umjetnosti. Galerija se danas smatra pravim muzejom slikarstva s impresivnim fondom od preko 5.000 djela poznatih slikara iz regije. Njena posjeta je prilika za uranjanje u svijet kulture i umjetnosti, otkrivajući ne samo historijsku važnost već i dinamičan duh Tuzle.

Kuća sporta

Kuća sporta u Tuzli predstavlja iznimno mjesto posvećeno čuvanju i proslavi bogate stogodišnje tradicije Radničkog sportskog društva Sloboda. Ova ustanova omogućava posjetiocima da se kroz napredne tehnologije i interaktivne tablete urone u priče, legende i uspjehe koji definiraju povezanost Tuzle i sportskog društva Sloboda. Svaki posjetilac ovdje može pronaći nešto za sebe, bilo da su u pitanju emocije, uspomene ili nova saznanja o sportskim legendama.  U sklopu Kuće sporta nalazi se i 15 interaktivnih ekrana koji posjetiteljima omogućavaju da sami biraju sadržaj koji žele istražiti. 

Kuća bosanskog jezika

Ova jedinstvena građevina predstavlja most koji povezuje prošlost i sadašnjost bosanskog jezičnog naslijeđa. Postavka Kuće organizovana je u dvije glavne cjeline. Prva cjelina posjetiocima nudi pregled historijskih dokumenata koji obuhvataju razdoblje od Povelje Kulina bana, datirane 29. avgusta 1189. godine, do Ustava Federacije Bosne i Hercegovine iz 1994. godine. Druga cjelina je posvećena Muhamedu Hevaiji Uskufiju, autoru prvog bosansko-turskog rječnika. Svi ljubitelji jezika, ali i historije u posjeti ove Kuće mogu zaroniti u same početke i nastanke temelja naše komunikacije. 
Memorijalni centar Kapija

Memorijalni centar Kapija u Tuzli predstavlja mjesto dubokog pijeteta i sjećanja na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj historiji grada. Na dan 25. maja 1995. godine, tragedija koja se odigrala na Kapiji, kada je granata ispaljena sa agresorskih položaja na Ozrenu, odnijela je živote 71 mlade osobe. Memorijalni centar služi ne samo kao dokumentacioni centar koji arhivira informacije o ratnom zločinu i zločincima, već i kao mjesto koje čuva sjećanje na nevine žrtve. U centru se nalaze video zapisi i prilozi snimljeni na dan tragedije, fotografije 71 žrtve, kao i lične stvari ubijenih mladih ljudi i djece, što dodatno humanizira tragediju i približava posjetiteljima njihove živote prije nego što su tako brutalno prekinuti. 

Atelje “Ismet Mujezinović”

Nekadašnji dom i kreativni prostor Ismeta Mujezinovića, jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih slikara, atelje postao je vitalno mjesto za kulturnu i umjetničku scenu Tuzle, okupljajući ne samo lokalne umjetnike, već i one iz čitavog svijeta. Ovdje se ne samo čuva sjećanje na Mujezinovića i njegov doprinos bosanskohercegovačkoj umjetnosti, već se i promiče nova umjetnička mišljenja i pruža platforma za mlade talentovane umjetnike. Od koncerata, izložbi, promocija knjiga do konferencija i radionica, atelje Ismet Mujezinović je mjesto gdje se kultura živi i diše, pružajući posjetiteljima ne samo uvid u prošlost, već i pogled u budućnost umjetnosti i kulture.

Bosanski kulturni centar Tuzla

Osnovan je 1997. godine a brzo je postao najposjećenija kulturna ustanova u Tuzli, nudeći bogat program događaja koji obuhvataju izložbe, koncerte, promocije filmova i druge kulturne i umjetničke manifestacije.
Posjetioci imaju priliku otkriti svijet umjetnosti, kulture i kreativnosti, te doživjeti bogatu kulturnu baštinu Tuzle. Centar nudi jedinstvenu priliku da se upoznaju talentirani mladi umjetnici i uživa u nezaboravnim predstavama koje odražavaju lokalnu, nacionalnu i internacionalnu umjetničku scenu. 

Centar za kulturu Tuzla 

Nastao je spajanjem dvije značajne kulturne ustanove – „Međunarodne galerije portreta Tuzla“ i „Doma mladih Tuzla“. Ovaj centar je postao ključan u mreži kulturnog života grada, kombinujući slične i povezane djelatnosti u jedinstvenu cjelinu. On integrira muzejsko-galerijsku, kulturno-umjetničku, izdavačku, naučnu i istraživačku djelatnost, što doprinosi unapređenju prezentacije likovnih i primijenjenih umjetnosti, arhitekture, književnosti, muzike i drugih oblika umjetničkog izražavanja koji su izuzetno važni za kulturni razvoj Grada. 

Dom mladih Tuzla

Osnovan je 1986. godine i od tada kontinuirano pruža prostor za okupljanje mladih, naročito onih koji su zainteresirani za urbanu muzičku i umjetničku scenu našeg grada. Dom je idealno mjesto za sve one koji traže inspiraciju i kreativnu stimulaciju, te predstavlja važnu tačku okupljanja za mlade i sve one koji se osjećaju mladima duhom.

Kultura Tuzle je šarena paleta koja odiše bogatstvom i raznolikošću, odražavajući duh ovog živopisnog grada u srcu Bosne i Hercegovine. Tuzla je mjesto gdje se stapa tradicija i modernost, gdje svaki kutak nosi priču i gdje se svaki događaj pretvara u priliku za slavlje života i umjetnosti.