U Sarajevu je u toku mirni protest uposlenika Nacionalne i univerzitetske bilioteke Bosne i Hercegovine. 

Foto: Fena

Organizatori su kao razlog naveli da je usljed neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih, ova ustanova u opasnosti od gašenja iako je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Jedna od uposlenica Adelaida Grabovica, u izjavi novinarima je uputila kritiku nadležnima na svim nivoima vlasti koje prebacuju odgovornost na menadžment Bibiloteke i direktora „koji svakako, u velikoj mjeri preuzima veliku odgovornost za ovo stanje“ ali vladajuće strukture su po njenim riječima, još prije 30 godina trebale pronaći rješenje, preuzeti odgovornosti, uspostaviti upravni i nadzorni odbor i biti odgovorne za loše poslovanje ali i dobre rezultate.

Na molbu novinara da prokomentariše gradnju nove biblioteke, što poduzima Univerzitet u Sarajevu, Grabovica odgovara da se to može smatrati problematičnim pitanjem budući da je sadašnja biblioteka nacionalna ustanova, ustanova države a ne Univerziteta, koja potpomaže rad i drugih  univerziteta širom zemlje.

Organizatori mirnog protesta su ranije pozvali na očuvanje i spas Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Predvidjeli su početno okupljanje za jutros ispred Biblioteke, u kompleksu univerzitetskog Kampusa, a potom odlazak ispred sjedišta federalne, kantonalne i državne vlade. Planirano je da protest završi u 11 sati i 55 minuta ispred zgrade gdje je sjedište Vijeća ministara BiH.

Vezani članak Posljednji apel uposlenika Nacionalne biblioteke: Pozivaju na mirne proteste u četvrtak

"NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću od gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje. NUBBiH je temeljni stub obrazovnog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Osigurava pristup neprocjenjivim resursima za istraživače, studente i širu javnost te ima ključnu ulogu u očuvanju i promociji našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa. Ona je javna i kulturna institucija te ima ključnu ulogu u očuvanju  identiteta Bosne i Hercegovine", naveli su u organizatori pozivajući na mirnu protestnu šetnju sve one koji su svjesni važnosti ove institucije te na upućivanje zajedničke poruke o značaju očuvanja bh. kulturne baštine.

Vezani članak Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranje: Radnici četiri mjeseca bez plata

"Gašenje UNUBBH značilo bi ne samo gubitak vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova već i slabljenje akademske i kulturne zajednice koja se oslanja na ove resurse za razvoj i inovacije. Njeno propadanje ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu već bi ozbiljno ugrozilo temelje naše državnosti. Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje rizikujemo dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje", naveli su.