Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine danas su u znak podrške Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine organizovali u prostorijama te ustanove simboličnu akciju čitanja knjiga.

Akcija čitanja knjiga u znak podrške Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH
Foto: Fena | Građani se odazvali

Predsjednik Vijeća uposlenika NUB-a BiH Aldin Huskić kaže da su se akciji, očekivano, odazvali brojni građani.

Još jednom je ukazao na probleme koje ta, jedna od najvećih institucija kulture u BiH, ima već 30 godina.

"Najveći problemi su neriješen pravni i finansijski status. Dovedeni smo u situaciju da obustavimo svoj rad i to na dan kada je granatirana zgrada Vijećnice 1992. godine", kazao je Huskić.

Kako je upozorio, to će uzrokovati velike probleme za izdavače, građane, ali i za cjelokupnu bh. javnost, jer više neće biti u prilici da koriste usluge NUB-a BiH.

Uposlenici NUB-a BiH zatražili su ranije od organa vlasti rješavanje pravnog i finansijskog statusa te bh. institucije kulture od značaja, kao i da u što kraćem roku pronađu sredstva kako bi se uposlenicima isplatile plate.

U protivnom, poručuju da će 25. augusta biti primorani obustaviti rad i pružanje usluga korisnicima.

Podsjećamo, uposlenici NUB-a organizuju sutra u Sarajevu i mirnu protestnu šetnju koja započinje okupljanjem ispred te institucije, nakon čega će se uputiti prema zgradama Vlade FBiH, Vlade Kantona Sarajevo, te završiti ispred Vijeća ministara BiH.

Vezani članak Posljednji apel uposlenika Nacionalne biblioteke: Pozivaju na mirne proteste u četvrtak

"NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje", poručuju uposlenici NUB BiH.