„Smanjen unos holesterola iz hrane je gotovo nebitan kada je riječ o zdravoj količini holesterola u krvi i zdravlju srca“, kaže dr. Donald K. Layman, profesor nauke o hrani i ljudske prehrane na Sveučilištu Illinois.
Desetljećima je većina toga što sunaučnici znali o prevenciji bolesti srca sezala iz Framinghamove studije iz 1940-ih, koja je povezivala visoku količinu holesterola u krvi s većim rizikom od obolijevanja od bolesti srca i srčanog udara.
Dakle pri pokušaju da se smanji količina holesterola u krvi, medicinari su predložili da se smanji unos hrane bogate holesterolom, poput cijelih jaja.
Ali ovako stvari stoje: „Manje od polovine sudionika studije sa srčanim problemima je imalo visoku količinu holesterola u krvi“, kaže Laymann. “Visok holesterol nije mogao predvidjeti bolesti srca isto kao niti bacanje kovanice u zrak.“
Holesterol iz hrane jedva da pomiče iglu koja pokazuje razinu Holesterola u krvi – osim kod ljudi koji ga ne mogu probaviti, kaže dr. Patricia Vassallo, kardiologica u Northwestern Memorial bolnici, prenosi Men's Health.
Kako biste na prirodan način popravili količinu holesterola u krvi, trebali biste prestati unositi trans masti, unostiti više omega-3 masnih kiselina i više vlakana, prema klinici Mayo.
Na žalost svih ljubitelja jaja, tek u 2015. je objavljeno da nema potrebe sa smanjenim unosom jaja kao biste snizili količinu holesterola u krvi.
Ako ste zdravi ne morate jesti holesterol. Vaša jetra će nadoknaditi sav manjak holesterola iz prehrane. Ali, nema posebnog razloga zašto ga ne biste jeli – pogotovo kada je riječ o žumancima.
Na kraju krajeva, jaja su br. 1 među prirodnim izvorima proteina, a to znači da vaše tijelo može bolje apsorbirati protein iz jaja nego iz ostale hrane, kaže Patton.
Cijelo jaje sadrži oko 6 do 7 grama proteina, ovisno o njegovoj veličini. (Tako je: i žumance sadrže protein.)
U međuvremenu, istraživanje britanskog Sveučilišta Surrey pokazalo je kako jaja imaju najmanji omjer kalorija, s obzirom na hranjivosti koju pružaju, od bilo koje druge hrane. Žumance je posebno bogato fosforom, cinkom, vitaminima B skupine, kolinom i antioksidansima.
Svi ovi nutrijenti zajedno pružaju više energije, smanjuju broj upala, olakšavaju mršavljenje, dobivanje mišićne mase i pametniji mozak.
U stvari, u studiji časopisa American Heart Journal , provedenoj među ljudima koji već boluju od bolesti srca, čak su i tri jaja dnevno bila u redu. (Tuzlanski.ba)