Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zubne paste s aktivnim ugljenom možda više štete nego koriste

Preuzmite sliku

Zubne paste s aktivnim ugljenom trenutačno su vrlo popularno sredstvo za izbjeljivanje zubi, ali neki stomatolozi smatraju da takvi proizvodi mogu naštetiti zubnoj caklini i povećati vjerovatnoću za razvoj karijesa.

U najmanju ruku, proizvođači zubne paste s aktivnim ugljenom nemaju naučnih dokaza za svoje tvrdnje, kažu autori studije objavljene u časopisu British Dental Journal.

“Nedostaju dokazi koji bi istaknuli potencijalne koristi zubnih pasti s ugljenom u odnosu na regularne”, rekao je dr. Joseph Greenwall-Cohen sa stomatološkog fakulteta u Manchesteru.

“Ja bih ljudima stoga preporučio da se drže regularnih pasti za zube”, naglasio je.

Danas se na policama drogerija mogu pronaći razne paste s aktivnim ugljenom čiji proizvođači tvrde da su “prirodne” ili “ekološke” ili imaju “antibakterijska i antigljivčna” svojstva.

To kupce može potaknuti da kupuju proizvode koji im naizgled koriste za bolesti desni i druge probleme oralnog zdravlja, a istodobno su ekološki prihvatljive, kažu autori studije, prenosi Hina.

“Jednostavno nema znanstvenih dokaza da takvi proizvodi uspijevaju detoksificirati vašu usnu šupljinu ili omogućiti višu razinu antibakterijskog, antigljivičnog ili antivirusnog djelovanja. Nema dokaza niti da mogu ojačati zubnu strukturu”, kazao je dr. John Brooks sa stomatološkog fakulteta u Baltimoreu, koji nije sudjelovao u studiji.

Postoji daleka mogućnost da će ljude sa slabijim navikama oralne higijene pasta s ugljenom potaknuti da peru zube iza svakog obroka. U tom će se slučaju raditi o jedinoj potencijalnoj koristi od takvog proizvoda, napisao je Greenwall-Cohen.

No postoji i druga strana medalje. Ljudi s lošijim navikama oralne higijene imaju u pravilu i lošije zube pa bi pasta s ugljenom mogla oštetiti zubnu caklinu i, zapravo povećati vjerovatnoću stvaranja karijesa. Neke manje studije o učincima paste s ugljenom otkrile su da one mogu biti previše abrazivne za caklinu.

Kada potrošači tragaju za nekim posebnim sastojkom zubne paste, trebaju povesti računa o tomu da sadrži fluor, najvažniji njen sastojak, kaže Brooks. Brojna su istraživanja potvrdila da paste s fluorom pomažu u prevenciji propadanja zuba i sprječavanja nastanka karijesa.

“Bilo koja pasta s ugljenom teško može nadmašiti potencijale koje u borbi s karijesom ima fluor”, istaknuo je Brooks. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,