Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto plačemo dok sjeckamo luk? Stručnjaci otkrili razlog i kako to spriječiti!

Preuzmite sliku

Luk je jedno od najpopularnijih povrća za kuhanje, ali za mnoge je ljude sjeckanje luka bolno iskustvo puno suza i peckanja za oči. Međutim, zašto nas ovo korjenasto povrće rasplače i kako izbjeći puštanje suza dok ga sjeckamo?

Luk sadrži spojeve sumpora – prirodnu hemikaliju neugodnog mirisa koja se također nalazi u češnjaku. Kada se reže, povrće oslobađa jedan od ovih spojeva u obliku plina, nazvan propil sulfoksid, koji je nadražujuć za oči.

Ova hemikalija djeluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi spriječio životinje da jedu luk. Ali kad ih nasjeckamo za kuhanje, plin reagira s vodom u našim očima i mi plačemo kako bismo isprali kemikaliju.

Neki ljudi imaju osjetljivije suzne žlijezde od drugih, zbog čega sjeckanje luka ne pogađa sve na isti način, a luk koji sadrži najviše sumpornih spojeva je žuti, crveni i bijeli, što znači da će vas vjerovatnije rasplakati. Slađi zeleni luk ima manje sumpora i stoga bi mogao biti dobra opcija za one koji su posebno osjetljivi na miris luka.

Kako možete nasjeckati luk bez suza?

Postoji nekoliko savjeta i trikova kojima se može spriječiti plakanje dok režete luk. Jedna od opcija je da ohladite luk 30 minuta ili ga stavite u ledenu vodu prije nego što ga narežete, jer hladnoća sprječava ispuštanje sumpora u zrak.

Druga ideja je da prvo odsiječete kraj korijena, jer to omogućuje da većina nadražujućeg plina pobjegne, prije nego ogulite kožu i počnete sjeckati.

Preporučuje se i korištenje oštrog noža, jer tupi nanose veću štetu stanicama luka zbog čega oslobađa više hemikalija koje smetaju našim očima. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,