Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta prvo trebate učiniti kada uđete u hotelsku sobu? Nemojte ovo preskakati

Preuzmite sliku

Nemojte se odmah baciti na krevet i uključiti TV, prvo obavite detaljni pregled sobe.

Prva stvar koju većina nas napravi kada uđe u hotelsku sobu – najvjerovatnije nakon dugog dana putovanja je pogrešna stvar, kažu stručnjaci za putovanja. Nemojte se baciti na krevet i uključiti TV, nego se zavucite ispod tog madraca i izvršite provjeru stjenica, brz i jednostavan postupak koji bi vas kasnije mogao spasiti gnjavaže, piše New York Post.

Stjenice žude za “toplinom, krvlju i ugljičnim dioksidom”, prema Američkoj agencija za zaštitu okoliša (EPA) i uživaju hraneći se krvlju ljudi dok spavaju. Vodić koji je objavio Odjel za zdravlje i mentalnu higijenu, s ciljem iskorjenjivanja ovog problema, opisuje ove životinjice veličine sjemenke jabuke, rekavši da su “dovoljno velike da ih se lako vidi, ali često se skrivaju u pukotinama u namještaju, podovima ili zidovima”.

I kako uopće uđu u hotelsku sobu? Lako, stopiraju, u odjeći i u koferima. Stjenice su postale globalni fenomen, čak su prekinule Parišku sedmicu mode prošle godine – francuski dužnosnici upozoravali su na rasprostranjenu epidemiju u javnim prostorima, nazivajući problem “pošasti”.

Srećom, lako je izbjeći da problem uništi vaše sljedeće putovanje u Grad svjetlosti ili bilo gdje – odvojite tridesetak sekundi da povjerite mjesta u hotelskoj sobi gdje bi mogli vrebati, prije nego što se smjestite.

Dakle, pregledajte plahte i madrace te sve što je tapecirano. Također, provjerite uzglavlje kreveta i stolice.

Želite li biti još oprezniji?

Nemojte držati kofere na podu, jer je većina hotelskih podova prekrivena tepisima, koji su savršeno utočište za stjenice.  Ako ne budete imali sreće te nađete nepozvane goste u svojoj sobi, nemojte čekati ni sekunde i odite obavijestiti upravu hotela – žaliti se na ugrize kukaca nakon odjave daleko je manje efikasno nego na početku vašeg boravka.

No ipak, pobrinite se da se od problema adekvatno distancirate. Ako odlučite da ne želite napustiti hotel, ali želite zamijeniti sobu, nemojte se preseliti u susjednu sobu, jer biste vjerovatno imali isti problem. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje