Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta koji emoji označava? Istraživanje je pokazalo da neke pogrešno koristimo

Preuzmite sliku

Emojiji su, posebno mlađima, postali uobičajen dio svakodnevne komunikacije, a svi ih redovito koristimo u dopisivanju i u objavama na društvenim mrežama.

I premda su čim su se pojavili prihvaćeni kao univerzalni jezik, iza njih se često krije više različitih značenja; kao i nesporazuma o tome kako koji emoji treba tumačiti. Text Anywhere ispitao je 1000 Britanaca o njihovim komunikacijskim navikama, pitajući ih za što koriste emojije. Više od četiri petine njih reklo je da redovno u dopisivanju koriste emojije, a samo ih sedam posto uopće ne koristi.

Najkorišteniji emoji je onaj koji plače od smijeha, a vrlo popularno je i obično, blago nasmijano lice, za koje mnogi kažu i da im je najdraži. Treći najkorišteniji emoji je onaj kojemu su oči nasmiješene i ima široki osmijeh, a na četvrtom su mjestu srca koja se koriste za izražavanje ljubavi i pozitivnih osjećaja.

Iako svaki emoji ima svoje standardno značenje, ponekad ih se koristi drugačije od onog što su zamislili njihovi dizajneri. Tako je istraživanje pokazalo da na primjer većina ljudi emoji s blago nasmiješenim licem upotrebljava u krivom kontekstu. Naime, taj emoji, kako kažu njegovi kreatori, ima cilj naglasiti sarkazam ili ironiju, odnosno da nešto nije u redu. Ipak, mnogi su ga opisali kao sretnog i nasmiješenog pa 23 posto ispitanih misli da mu je cilj pokazati da je nešto smiješno i zabavno, a samo 1,5 posto ga pravilno upotrebljava za izraziti sarkazam. 

  • Još neki od emojija kojima ispitanici nisu pogodili značenje su naopaki smajlić, lice kojemu ide para iz nosa i lice koje radi grimasu. Naopaki smajlić, slično kao blago nasmiješeni, ukazuje na sarkazam, ironiju ili glupost, a može predstavljati i frustraciju pa ga se može koristiti umjesto riječi ‘neugodno’ ili ‘ups’; kad želite pokazati da vam nešto ne odgovara.

    Lice s parom iz nosa simbolizira bijes, kao i nabrane obrve i para iz nosa, ali neki misle da prikazuje – kihanje. Lice koje radi grimasu trebalo bi predstavljati negativne ili napetost, ali neki ga krivo koriste za prikaz straha, hladnoće ili čak bijesa. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,