Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta je naabez napitak koji se pije tokom ramazana i kako se priprema

Preuzmite sliku

Ostati hidrirani tokom posta u mjesecu ramazanu, koji počinje večeras, važnije je i od toga da budete siti.

Zašto? Dehidracija može smanjiti nivo vašeg raspoloženja i energije te tako učiniti težim obavljanje svakodnevnih poslova.

Mnogi preporučuju da tokom sehura i iftara uzimate napitke na bazi jogurta jer jedna šoljica sadrži čak 85 posto vode, pored, naravno, ostalih prednosti – kalcija i dobrih bakterija za crijeva.

Tu su i zelena salata, svježi voćni sokovi, kokosova voda.

Među tradicionalnim pićima koji se piju najviše tokom ramazana je i nabeez ili nabidh, a ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda, a. s.

Vjeruje se da se ovo piće u vrijeme poslanika Muhammeda, a. s., pripremalo od grožđica ili hurmi namočenih preko noći u vodi.

Nabeez nije samo piće, to je i alkalizirajući tonik. Ima sve zdravstvene prednosti hurmi uz ogroman bonus koji dolazi s dugotrajnim namakanjem – balansira kiselost u želucu što je česta boljka mnogih postača tokom nagle promjene vremena obroka.

Natapanje hurmi ili grožđica u vodi nekoliko sati, ne samo da čini vodu prijatno slatkom, već i oslobađa vitamine i minerale pohranjene u njima, čineći ih lakšim za varenje i bogatim rastvorljivim vlaknima.

Hurme “ajwa” i sorta grožđica “manaqqa” smatraju se najboljim za pripremu ovog energizirajućeg tonika. Međutim, možete koristiti bilo koju dostupnu sortu.

Od sastojaka, trebat će vam 12 hurmi bez košpica ili osam kašika suhog grožđa, te četiri šolje čiste vode.

Namočite hurme ili grožđice u čistoj vodi na hladnom mjestu i ostavite ih da stoje pokrivene tokom noći, osam do 12 sati.

Smjesu možete izmiksati u električnom blenderu da dobijete glatki napitak ili jednostavno popiti zaslađenu vodu i pojesti omekšane hurme ili grožđice.

Nabeez treba konzumirati u roku od 12 sati nakon namakanja na sobnoj temperaturi i dva do tri dana ako je u frižideru.

Nakon tog vremena počinje fermentirati i pretvarati se u alkohol. (foodaholic.biz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,