Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koji je rok trajanja šminke? Na ovih pet proizvoda obratite pažnju

Preuzmite sliku

Šminkanje je postalo svakodnevna rutina većine djevojaka i žena, ipak u cijeloj priči postoji jedan prilično ozbiljan problem – rijetko ko razmišlja o tome koji je rok trajanja šminke.

Vjerovatno i vi u neseseru imate ruž ili puder koji već dugo stoje i ne razmišljate da korištenje takvih proizvoda može negativno da se odrazi na zdravlje.

Naime, šminka kojoj je istekao rok trajanja može uzrokovati veoma ozbiljne iritacije i crvenilo kože, herpes, upale i infekcije očiju.

1. Olovke za usne – do dvije godine

Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama. Ovo možete spriječiti tako što ćete naoštriti olovku nakon svake upotrebe, ali vodite računa i tome da ih ne dijelite ni sa kim, već da ih koristite samo vi.

 • 2. Maskara – od tri do pet mjeseci

  Sve starije od toga ozbiljan je rizik za oči. Upravo ona je čest krivac za pojavu ječmira, upala, pa čak i konjuktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, odmah je bacite, jer je na njoj siguran izvor infekcije.

 • 3. Puder u prahu – od jedne do tri godine

  On je potpuno suh i ima manje komponenti koje se mogu “pokvariti”. Bitno je redovno prati četku ili spužvicu kojim ga nanosite, jer mogu biti ozbiljno leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu uvijek zaštitite od toplote i sunca.

 • 4. Tečni puder – maksimalno godinu dana

  Znat ćete da je pokvaren ako su komponente počele da se razdvajaju, ako je promjenio teksturu, miris i boju. Nanošenje starih pudera može izazvati crvenilo, osip i iritaciju kože zbog hemikalija koje se nalaze u njemu i koje također imaju svoj rok trajanja.

 • 5. Parfem – tri do pet godina

  Kada se pravilno čuvaju, parfemi mogu trajati i do 5 godina, ali ako proizvod počne mijenjati boju i ima drugačiji miris, to vjerovatno znači da mu je istekao rok.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,