Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li da možda krivo jedete čokoladu? Stručnjaci otkrili dvije velike greške koje mnogi rade

Preuzmite sliku

Čokolada je svima jedna od omiljenih poslastica, ali znate li da postoji mogućnost da je jedete pogrešno?

Naučnici u Galaxyu, koji se bave hranom, tvrde da ljubitelji čokolade čine dvije velike greške koje bi vas mogle iznenaditi.

Prema jednom istraživanju provedenom na odraslim osobama, čak njih 58 posto navelo je čokoladu kao svoju najdražu slasticu. Otprilike 78 posto njih priznalo je da su svoju čokoladu stavljali u frižider, a istraživanje otkriva da to nije pravi način. Naime, čokoladu je potrebno čuvati na 18 stepeni, što znači da biste je umjesto frižidera trebali staviti u ormarić.

  • Druga velika greška koju ljudi čine je žvakanje. Možda zvuči glupo, ali trebali biste pustiti da vam se čokolada otopi u ustima jer to dopušta kakao maslacu da obloži vaša usta i raširi sve okuse. Također, moglo bi vas iznenaditi i da biste čokoladu trebali konzumirati ujutro, tačnije između 9 i 11 sati. To je zato što okusi zahtijevaju svježu nepce da bi se u njima pravilno uživalo, a isto tako daje vam i dozu kofeina na početku dana.

    – Čokolada je duboka i složena poslastica s mnogo slojeva koje treba istražiti. Konzumiranje čokolade ranije tijekom dana sa svježim nepcem također je otkriće koje će možda mnoge iznenaditi, ali čini čokoladu dobrim izborom za međuobroke koji će nam pomoći da nastavimo raditi punom snagom prije ručka – rekla je naučnica za hranu, Natalie Alibrandi.

    Stručnjaci su otkrili i još nekoliko stvari koje možda niste znali oko jedenja čokolade. Naime, tvrde da biste ju trebali jesti u malim količinama kako biste izbjegli pretjerano stimuliranje okusnih pupoljaka. Također, savjetuju i da pokušate kombinirati čokoladu s nečim drugim. Možete, naprimjer, probati mliječnu ili bijelu čokoladu s gorkom hranom, ili gorku čokoladu sa slanijom hranom. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,