Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Živi u automobilu više od dvije godine kako bi uštedjela: Skupila je za kombi koji želi preurediti…

Preuzmite sliku

Amerikanka Nikita Crump odlučila se preseliti u svoj automobil nakon što više nije mogla plaćati stanarinu. Sada je uštedjela za kombi i planira ga uskoro urediti za stanovanje. Ugovor o najmu ne želi više potpisivati…

Nikita Crump (31) svakodnevno objavljuje videozapise o životu u automobilu. Već dvije godine živi tako kako bi uštedjela novac i izbjegla dugove, a nakon 1000 dana spavanja u autu uštedjela je dovoljno novca da kupi kombi.

Posljednjih godina život u mobilnoj kući postao je sve više privlačan milenijalcima koji preferiraju nomadski način života.

Međutim, Nikita kaže da je život u Hondi daleko od glamuroznog. Crump se preselila u vozilo u novembru 2019. nakon što je imala problema s plaćanjem najamnine sobe u kući koju je dijelila s cimerima u Sacramentu u Kaliforniji, dok je radila dva posla.

Mnogi su posljednjih godina ostali bez smještaja, uglavnom zbog visokih troškova života. Primjerice, u januaru 2020. oko pola miliona Amerikanaca suočavalo se s beskućništvom, prema izvješću Nacionalne alijanse za suzbijanje beskućništva iz 2021. 

U njenom slučaju, kako sama kaže, često je morala preskakati i obroke kako bi platila stanarinu.

– Počela sam živjeti od plaće do plaće i svakodnevno sam pod stresom zbog svoje kreditne kartice ili minusa na tekućem računu – rekla je. Tako je u novembru 2019. Crump na društvenim mrežama objavila da je obavijestila svog stanodavca i da se seli u auto.

U početku je Crump rekla da nije stekla mnogo pratitelja. Ali kada je otvorila TikTok stranicu tokom pandemije COVID-19 i počela objavljivati ​​sve o preprekama s kojima se suočavala, poput mjesta za tuširanje i parkiranja, njena publika je porasla.

Nikitina TikTok stranica sada ima milion pratilaca dok njen YouTube kanal ima publiku od preko 73.500 pratilaca i sadrži duže vlogove, renoviranja i videozapise sa savjetima. Ima i Instagram na kojem ima 122.000 pratilaca.

TikTokerica je rekla da je od januara 2021. počela zarađivati ​​dovoljno novca da živi kao kreatorica sadržaja s punim radnim vremenom.

Crump rekla je da generiše prihod kroz preglede i streamove na društvenim mrežama. Njezini zapisi pokazuju praktične načine za rješavanje izazova života u automobilu, prenosi 24sata.hr.

@nikitacrump Reply to @djustinsimon NOPE. It isn’t. 🚙 Believe it or not, my window covers are effective when it comes to stealth, safety, and insulation. That’s why I made them. ✅ 🥸 #iliveinmycar #hotelcivic #howto #faq ♬ original sound – Nikita Crump

U videima pokazuje kako pere kosu u kupatilima kada se ne može tuširati na svom uobičajenom mjestu, u 24-satnoj teretani Planet Fitness, koristi poklopce za prozore kako ljudi ne bi vidjeli unutrašnjost automobila dok je parkirana, za napajanje uređaja koristi prijenosnu bateriju koju puni tokom dana.

Dodala je da zimi ima zalihe deka kako bi zadržala toplinu i da će ljeti obično provoditi više vremena u kafićima ili na otvorenom. Kada je riječ o uštedi prostora u vozilu, Crump kaže da koristi organizatore za prtljag za odlaganje odjeće na podu stražnjeg sjedišta i svoje stvari drži u kategoriziranim kutijama u gepeku.

 • Rekla je i da se nije morala riješiti puno stvari ​​kad se preselila u automobil jer je oduvijek bila prilično skromna. Suočavanje sa stigmom života u automobilu bio je izazov, kaže Crump jer je mnogi u komentarima pitaju zašto ne ostaje s porodicom i prijateljima.

  U početku bi se, rekla je, osjećala previše posramljeno reći da si ne može priuštiti stanarinu i često bi to predstavljala zabavnom stvari koju pokušava.

  – Ponašala sam se kao da to nije zbog novca. Čak i uz sve veće cijene goriva, Crump je rekla da je život u automobilu još uvijek jeftiniji od najma. Svako bi trebao zaraditi dovoljno novca da može živjeti normalno. Ne biste si trebali oduzimati životni vijek pokušavajući preživjeti – rekla je Crump, dodajući kako misli da bi zdrava hrana trebala biti pristupačnija osobama s niskim prihodima.

  Bez kuhinje, njezina se prehrana sastoji uglavnom od nepokvarljive hrane, sendviča s maslacem od kikirikija i meda, odnosno od zdravih obroka brze hrane koje može si priuštiti.

  Nedavno je kupila kombi koji će preurediti u dom jer je životom u automobilu uspjela uštedjeti nešto novca.

  U augustu je kupila kombi i planira ga pretvoriti u svoj sljedeći dom. Za sada, nastavlja živjeti u Hondi dok radi na renoviranju. Crump je rekla da bi radije živjela u mobilnoj kući nego potpisala ugovor o najmu.

 • – Plaši me pomisao na potpisivanje ugovora o najmu ili bilo šta slično – rekla je.

  – Malo sam istraumatizirana zbog stresa koji mi je prouzrokovao najam – ističe. Crump možda nije prvobitno odabrala nomadski stil života, ali kaže da joj dobro pristaje, piše Insider.

  – Ulazak u auto donio mi je toliko održivosti i radosti. Život mi se potpuno promijenio -zaključila je Nikita. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,