Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ženama privlačniji muškarci s bradom, ali šta je s dlakama na bedrima?

Preuzmite sliku

Istraživanje sprovedeno među 8.500 žena potvrdilo je da su ljepšem polu privlačniji muškarci s bradom nego oni bez nje, i to toliko da je muškarce s bradom preferirala svaka žena koja je učestvovala u istraživanju.

Dlake na licu su, dakle, veliki plus kod žena, ali šta je s prsima? Dok je uklanjanje gotovo svake dlake s tijela godinama bilo rezervisano samo za žene, posljednjih godina su se trendovi promijenili i sve je više muškaraca koji ne bježe od britvice, voska i svih drugih metoda depilacije i pritom, naravno, ne govorimo o uklanjanju brkova i brade. Između ostalog, depilirana muška prsa više nisu rezervisana samo za holivudske ljpotane i filmska platna.

  • Sprovedena su i istraživanja čiji su rezultati pokazali da se muškarci sve više depiliraju. Konkretno, jedno istraživanje sprovedeno među Britancima otkrilo je da se njih 46% depilira, što je povećanje od 36% u odnosu na 2016. godinu. Vjeruje se da je porats djelimično posljedica bombardovanja reklamnim fotografijama torza bez ijedne dlake. Istovremeno s porastom depiliranih muškaraca pojavilo se i pitanje – da li je depilirano muško tijelo ženama privlačnije od prirodnog? Ako muškarac ne ukloni sve dlake s tijela, smatraju li ga žene manje privlačnim? Ta pitanja postavili su i istraživači na američkom koledžu 2014. godine. Istraživanja sprovedena prije ovog došla su do zaključaka da većina muškaraca uklanja barem dio dlaka i da to rade zbog higijenskih razloga, seksualne privlačnosti, boljeg seksualnog iskustva i bavljenja sportom.

  • U istraživanju iz 2014. postavljena je hipoteza da će i muškarci i žene tijela s manje dlaka ocijeniti privlačnijima i ona se pokazala – tačnom. Većini muškaraca i žena koji su ispitani dlakavija tijela bila su manje privlačna. Konkretnije, 74% žena privlačnim je ocijenilo tijela bez dlaka ili gotovo bez dlaka.

    Bitno je naglasiti da je istraživanje sprovedeno među studentskom populacijom i da se takav zaključak ne može primjeniti na sve žene. Mnoge će, sigurni smo, reći upravo suprotno – da su im muškarci s dlakavim bedrima privlačniji i muževniji. Jedan od argumenata žena koje vole prirodno izdanje jest i taj da je dlakavost povezana s hormonima, odnosno testosteronom koji, između ostalog, utiče na privlačnost i polni potencijal muškarca. (b92.net)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,