Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žena podijelila sedam važnih lekcija koje je naučila u nesretnom braku

Preuzmite sliku

Čak i ako ste pred razvodom, brak u kojem ste bili sigurno vas je naučio puno toga – evo 7 lekcija koje ćete naučiti u nesretnom braku…

Biti u toksičnom i nesretnom braku nije lako, a ponekad se čini još teže izaći iz tog braka, posebno ako su tu i djeca. Iz ovog ili onog razloga, mnoge žene neprestano važu prednosti i nedostatke ostanka u lošem braku naspram toga da budu same nakon razvoda, pa će ponekad radije ostati nego otići.

Bilo da ih je strah toga da ponovno budu same, da ih plaši ono nepoznato što ih čega, ili jednostavno svoju djecu ne žele razdvojiti od oca, mnoge žene odluče ipak ostati u nesretnom braku, no u većini slučajeva puno je bolje uhvatiti se u koštac s onim nepoznatim. A brak, bio on sretan ili ne, naučit će vas puno toga o vama samima, ali i o odnosima s drugima, pa sve što naučite u ovom nesretnom braku moći ćete primijeniti i na buduće veze, kojih će sigurno biti, prenosi Žena.hr.

Jedna anonimna autorica na portalu Your Tango podijelila je sedam stvari koje je naučila dok je bila u nesretnom i toksičnom braku, čak i kada nije bila svjesna da uči, a ovih sedam lekcija koje je ona naučila pomoći će i vama ako prolazite kroz sličnu situaciju.

Dobar seks ne poništava sve loše stvari

Koliko ste često čuli svoju prijateljicu kako se žali na svog dečka ili supruga, a zatim slegne ramenima, nasmiješi se i kaže: “Ali seks je odličan”? No na kraju dana, nije važno je li vam dobro u spavaćoj sobi – ako vas izvan nje čini nesretnom i nimalo vas ne poštuje, s godinama vam više neće biti važno kakav je u krevetu.

Izgled nije važan

Naravno da vas vaš suprug nekada privlačio – izgled je ipak prvo što primijetimo na osobi. No koliko vas on sada privlači? Koliko vam je zgodan sada, kada se dere na vas, ponižava vas, ignoriše vas ili manipuliše vama? Čak i najzgodniji muškarac postaje neprivlačan kada vas ne tretira onako kako zaslužujete i kada ste zbog njega nesretni.

Novcem ne možete kupiti sreću

Previše žena ostaje u užasnim brakovima ako su u braku s nekim ko ih financijski uzdržava i uz koga nemaju nijednu finansijsku brigu. No, vjerujte da je puno bolje mirno spavati u malom stanu nego strahovati od povratka u ogromnu kuću u kojoj živite sa suprugom koji vam zagorčava život.

Ostati u braku zbog djece neće nikome pomoći

Vaša djeca možda vole svog tatu, ali su nevjerovatno osjetljiva. Sve te svađe i sva ta napetost utiču na njih i povrjeđuju ih i definitivno će ostaviti traga na njima, ako ne sada, onda kada odrastu. Iako bi se djeca zbog razvoda mogla osjećati nesigurno ili potreseno, s vremenom će sve to prebroditi, a na kraju krajeva, bolje da odrastaju u mirnom kućanstvu s jednim roditeljem, nego uz oba roditelja koji se konstantno svađaju.

Ne možete se promijeniti toliko koliko vaš partner želi

Naravno, svako od nas bi trebao barem pokušati promijeniti stvari na sebi koje nisu dobre za nas i naš brak. Ali niko od nas se ne bi trebao toliko promijeniti i pretvoriti se u nešto što nije samo kako bi udovoljio svom partneru. Osim ako i vaš partner nije otvoren za promjene, čak ni vaše promjene neće stvoriti sretan brak.

Biti sam nije strašno – najveći strah je onaj od nepoznatog

Strah od nepoznatog, pitanje kako ćete platiti račune, zamišljanje da ćete biti užasno usamljeni ili čak pitanje s kim ćete večerati može biti itekako zastrašujuće. Ali to nije tako zastrašujuće kao ideja da je nesretan život koji sada živite jedini koji ćete ikada moći živjeti i da nikad više nećete biti sretni.

Mir je zdrav, ali svađa nije

Biti sam ili sam sa svojom djecom nakon godina braka može se u početku činiti čudnim, ali prilagodba tom novom životu nije ništa u usporedbi sa životom u nesretnom braku. Uvidjet ćete da više nećete imati glavobolje, želučane tegobe i tjeskobu – jer ste sada puno mirniji. I dalje ćete imati pokoji loš dan i biti pod stresom, no barem ćete se uvijek vraćati u miran dom i moći ćete mirno zaspati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,