Trikovi pomoću kojih se možete riješiti komaraca
Foto: Tuzlanski.ba

Iako svi jedva čekaju ljeto, i ovo godišnje doba ima svoje mane. Jedna od njih ogleda se u komarcima čijim ugrizima je teško pobjeći. No, iako su komarci poznati po svojoj sposobnosti da pronađu i napadnu svoje žrtve, postoji nekoliko mirisa koje ne podnose i koje ih odbijaju.

U nastavku teksta pročitajte koji mirisi odbijaju komarce i kako ovoga ljeta da prođete bez uboda.

komarac-ujeeed1

Citronela

Ovo je jedan od najpoznatijih prirodnih repelenata za komarce. Citronela se dobija iz listova nekoliko vrsta biljaka, a poznata je po svom snažnom mirisu limuna koji odbija komarce.

Lavanda

Osim što ima prijatan miris za ljude, lavanda je takođe efikasan repelent za komarce. Njihov oštar miris odbija ove insekte, čineći je odličnim izborom za osvježivače vazduha ili mirisne jastučiće u domu.

 
Menta

Menta, ili njen mirisni ekstrakt, također je poznata po svojoj sposobnosti da odbija komarce. Svjež miris mente ne samo da će osvježiti vaš prostor, već će i držati komarce podalje.

Eukaliptus

Eukaliptusovo ulje je još jedan prirodni repelent za komarce. Njegov snažan miris odbija ove insekte, a istovremeno može pomoći i pri disanju.

Bazga

Cvijet bazge ima prijatan miris koji komarci ne vole. Upotreba ekstrakta ili esencijalnog ulja bazge može pomoći u zaštiti od komaraca.

Uz navedene, korisni su još i mirisi ruzmarina, citrusa, cimeta, ali i češnjaka. Korištenje ovih mirisa kao prirodnih repelenata za komarce može biti efikasan način da se zaštitite od njihovih dosadnih napada.