Nove vakcine za sezonu virusa 2024. i 2025. godine preporučuje američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja Amerikancima savjetuje da prime vakcine kada ona postanu dostupna.

Stižu nove vakcine protiv koronavirusa: Koliko su efikasne i ko ih može primiti?
Foto: Ilustracija

Proizvođači lijekova kreirali su nove vakcine protiv koronavirusa čiji je cilj zaštititi ljude od varijanti virusa koje trenutno kolaju.

Vakcine su efikasnije od onih koja su trenutno na tržištu, a očekuje se kako će neka od njih u SAD-u postati dostupna već ovog mjeseca.

Nove vakcine za sezonu virusa 2024. i 2025. godine preporučuje američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja Amerikancima savjetuje da prime cjepiva kada ona postanu dostupna.

Broj slučajeva covida-19 poraste tokom jesenskih i zimskih mjeseci, otprilike u isto vrijeme kao i oboljenja od gripe i drugih respiratornih virusa, zbog čega će nove vakcine na tržište stići uoči početka sezone gripe.

Moderna i Pfizer spremni

FDA je u početku preporučivala vakcine protiv varijante koronavirusa JN.1, no kasnije je promijenila preporuku i savjetovala proizvođačima da se fokusiraju na varijantu KP.2. I iz Moderne i iz Pfizera kažu kako su bili spremni na proizvodnju i jedne i druge vrste cjepiva, dok iz Novavaxa kažu kako je proizvodnja cjepiva protiv varijante JN.1 već krenula, no neće imati spremnu vakcinu protiv varijante KP.2 do jeseni.

Svaki proizvođač tokom sastanka s Agencijom je dao različite rokove za vakcinu.

Iz Pfizera kažu kako će njihova vakcina biti spremna najesen, uoči početka sezone gripe. Moderna kaže da će njihova vakcina biti spremna već u augustu, dok iz Novavaxa govore o 1. septembru.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da nova vakcine prime svi stariji od šest mjeseci, bez obzira na to jesu li već vakcinisani.

Vakcine Moderne i Pfizera bit će namijenjena za osobe starije od šest mjeseci, dok vakcine Novavaxa cilja na osobe starije od 12 godina.

Nove vakcine nude veću zaštitu

Iako su vakcine koje su trenutno dostupne efikasne u zaštiti protiv varijanti iz linije JN, nove vakcine od sva tri proizvođača nude veću zaštitu.

Modernina nova vakcina KP.2 do osam puta je efikasnije od one starije, dok Pfizerova pruža 7,3 puta veću zaštitu, pokazuju podaci iz testiranja.

Naučnici iz Novavaxa otkrili su kako je njihova vakcina protiv varijante JN.1 do čak 48 puta efikasnije od prethodne.