Muška neplodnost je sve veći svjetski problem, a mikroplastika ga ubrzava
Foto: Tuzlanski.ba

Studija koja je nedavno objavljena u Toxicological Sciences ispitala je mikroplastiku i njenu prisutnost u muškim reproduktivnim organima. Istraživači su identificirali 12 različitih vrsta mikroplastike u uzorcima psećih i ljudskih testisa.

Postoje mnogi potencijalni uzroci muške neplodnosti, uključujući endokrine poremećaje, genetiku, pa čak i određene lijekove. Međutim, mušku neplodnost može uzrokovati i izloženost toksinima iz okoliša.

Doktor James A. Kashanian, direktor odjela za seksualno zdravlje muškaraca na Odjelu za urologiju, rekao je za Medical News Today.

Smatra se da muški faktor neplodnosti doprinosi 50 posto svih slučajeva neplodnosti i da je jedini uzrok neplodnosti para u 20-30 posto slučajeva. Razni medicinski problemi, droge, lijekovi i izloženost okolišu mogu utjecati na muške reproduktivne hormone, broj spermija i kvalitetu sperme. Posljednjih desetljeća također je zabilježen pad broja spermija kod muškaraca u cijelom svijetu.

PVC i PE u muškim reproduktivnim sistemima

Istraživači su identificirali 12 različitih vrsta mikroplastike u uzorcima psećih i ljudskih testisa. Otkrili su da je količina mikroplastike kod muškaraca oko tri puta veća nego u reproduktivnom tkivu pasa.

Među ljudima i psima najčešći tip polimera bio je polietilen (PE), a drugi po učestalosti polivinil klorid (PVC).

PE se obično koristi u ambalaži, vodoopskrbnim sustavima i poljoprivredi. PVC je također vrlo čest, koristi se u građevinarstvu, medicinskoj opremi, pakiranju i izolaciji za elektroniku.

Kako mikroplastika utječe na neplodnost?

Istraživači su uspjeli dodatno ispitati uzorke tkiva pasa kako bi utvrdili više o tome kako prisutnost mikroplastike utječe na plodnost. Rezultati su pokazali da su određene vrste mikroplastike povezane sa smanjenjem broja spermija i smanjenjem težine testisa.

Trenutna studija ukazuje kako čimbenici okoliša, sveprisutni u zapadnoj civilizaciji, mogu prodrijeti u testis i sjeme. Više razine te mikroplastike potencijalno mogu uzrokovati štetne učinke na funkciju testisa, tj. proizvodnju testosterona i proizvodnju sperme. Nažalost, mnogi čimbenici okoliša, nakupljaju se desetljećima i nije ih lako poništiti, kaže dr. James A. Kashanian.

Konačno, rezultati ne mogu utvrditi uzročnost.

Kako umjetna inteligencija utječe na mušku neplodnost 

Naposljetku, autori studije primijetili su da njihovo istraživanje naglašava potrebu za određivanjem učinaka doze i odgovora ove mikroplastike i provođenjem mehaničkih studija o reproduktivnom sustavu. (Ordinacija.hr)