Foto: Tuzlanski.ba

Redovni pregledi kod stomatologa ključni su za održavanje oralnog zdravlja, ali mnogi roditelji nisu sigurni kada bi trebalo prvi put odvesti svoje dijete na pregled.

"Roditelji bi dijete trebali dovesti na pregled kada djetetu nikne prvi mliječni zub pa do prve godine djetetovog života, a najkasnije do treće godine. To je period kada bi stomatolog roditeljima trebao dati savjet na koji način održavati zdravlje zuba djeteta, jer roditelji zaista ne znaju. Dešava se da roditelji dovedu djecu koja imaju pet ili šest godina i pitaju da li djeca trebaju uopšte prati mliječne zube", kaže za Tuzlanski.ba stomatologinja Lejla Zahirović.

Razlog za tako rani pregled nije samo procjena stanja prvih zubića, već i pružanje savjeta roditeljima o pravilnoj njezi dječjih zuba. Do treće godine djetetu izrastu svi mliječni zubi i to je period kada stomatolozi mogu vidjeti da li je sa zubićima sve uredu, nakon čega daju preporuke roditeljima šta dalje.

Prvi pregled, kaže naša sagovornica, nije i ne treba da bude strašan za djecu. On najčešće prolazi kroz razgovor i igru.

"Prvi pregled je kao igra. Djeca najčešće sjede u krilu svojih roditelja gdje mi, kroz igru, pregledamo zubiće, pokažemo im zubiće na kameri što je njima posebno interesantno. Na tom prvom pregledu odradi se pregled oralne sluznice, pregled zuba, preventivni tretman poput fluorizacije zuba za onu djecu kojoj su nikli svi mliječni zubići. To pomaže da se zubi održe zdravima, odnosno ukoliko postoje neke početne demineralizacije, da se izvrši remineralizacija", objašnjava naša sagovornica.

Mnogi roditelji smatraju da mliječne zube ne treba tretirati s obzirom na to da će ih svakako zamijeniti stalni zubi. Stomatologinja Zahirović objašnjava zašto je to pogrešno razmišljanje.

''Karijes na mliječnim zubima koji nije saniran na vrijeme, vodi ka karijesu na stalnim zubima jer stalni zubi niču u nezdravoj sredini. Izloženi su bakterijama iz karijesa na mliječnim zubima'', ističe.

Mliječni zubi su izuzetno važni. Oni su prvenstveno neophodni da bi se dijete hranilo, a njihov kvar može utjecati i na razvoj drugih bolesti kod mališana.

"Ako dijete ima karijes na zubima, on može ometati ishranu, što može dovesti do usporenog rasta, niske tjelesne težine, različite vrste anemije. Mliječni zubi su jako bitni jer čuvaju i prostor za stalne zube. Prerani gubitak mliječnih zuba vodi nedostatku prostora za nicanje stalnih zuba i zato danas imamo sve više djece koji su ordotontski pacijenti", pojašnjava doktorica Zahirović.

Najčešće bolesti zuba kod djece su karijes i upala oralne sluznice. Te bolesti se lako mogu sanirati ukoliko postoji odgovornost.

''To se može sanirati u saradnji roditelj-stomatolog-dijete. Ako roditelj ne sarađuje, teško će i dijete sarađivati'', dodaje.

Pitali smo i koliko često djeca trebaju posjećivati stomatologa.

''Djeca trebaju imati dosta češće kontrole, jer se kod njih karijes brzo razvija. Plan za svako dijete je individualan. Neka djeca, koja imaju visok rizik za rast i širenje karijesa, trebaju dolaziti na kontrole u razmaku od dva do tri mjeseca'', kaže naša sagovornica.

Imati zdrave i njegovane zube nije važno samo zbog estetike, nego i zbog cjelokupnog zdravlja organizma, a za one koji žele da njihovi mališani strah od stomatologa pobijede od malih nogu te da kroz život nose širok osmijeh, prava adresa je Tuzla, ulica Ismeta Mujezinovića 42 gdje se nalazi ordinacija stomatologinje Lejle Zahirović, a termini se mogu zakazati pozivom na brojI broj je 062/828-616 . (Tuzlanski.ba)