Veliki broj ljudi odmah nakon ustajanja bira kafu čak i prije doručka. Međutim, ova navika može donijeti veoma loše posljedice po zdravlje. 

Farmaceuti upozorili na 12 vrsta lijekova koje ne treba uzimati sa kafom
Foto: Ilustracija

Posebno osobe koje piju jutarnje lijekove, ukoliko ih kombinuju uz kafu mogu dovesti do nuspojava i značajnih komplikacija poput visokog krvnog pritiska i krvarenja. 

Farmaceuti su za Daily Mail otkrili lijekove koji se najčešće uzimaju i koji bi mogli stupiti u interakciju s kafom i drugim pićima s kofeinom. 

Dr Jennifer Bourgeois pojasnila je koji su to lijekovi koje ne treba kombinovati uz kafu.

Kofein se filtrira kroz bubrege kao urin, a određeni lijekovi prekidaju ovaj proces čime kofein ostaje duže u tijelu. To za posljedicu može izazvati visoke otkucaje srca i visok krvni pritisak.

Lijekovi protiv prehlade i alergije

Lijekovi za prehladu i alergiju, koji se izdaju bez recepta, često sadrže stimulans pseudoefedrin koji sužava krvne žile u nosnim prolazima kako bi se smanjilo oticanje i začepljenost.

Farmaceutkinja ističe lijekove bez recepta kao što su Sudafed i Mucinex kao popularne proizvode s pseudoefedrinom. Pseudoefedrin stimuliše stanice u mozgu koje su odgovorne za reakciju koja nas održava spremnim na bijeg kada smo pod prijetnjom. Ispijanje kafe uz takve lijekove može pogoršati simptome te dovesti do nervoze i tjeskobe. 

Lijekovi za dijabetes

Iako inzulin ne stupa u direktan kontakt s kofeinom, nije ga dobro piti uz kafu. Šećer u krvi će nakon ispijanja kafe skočiti, što lijek čini manje učinkovitim.

„Više je kao da kada pijete kafu, ona vam povećava šećer u krvi, posebno ako u njoj ima pavlake i šećera“, rekao je dr Ngo-Hamilton

Pijenje bilo čega s kofeinom može povećati nivo inzulina i šećera u krvi.

Antibiotici

Antibiotici mogu inhibirati metabolizam kofeina, što dovodi do povećanja nivoa kofeina u krvi. To se posebno odnosi na ciprofloksacin, koji se obično prepisuje za bakterijske infekcije, kao što su infekcije mokraćnog sistema i mokraćnog mjehura, infektivni proliv i infekcije sinusa. Uzimanje ovog lijeka s kafom može dovesti do ubrzanog rada srca i osjećaja nervoze.

Lijekovi za razrjeđivanje krvi

Kofein može spriječiti razgradnju lijeka za razrjeđivanje krvi. To je jako opasno jer prevelika doza lijeka može rezultirati velikim krvarenjem, čak i od manjih povreda poput posjekotine papirom. 

Za ovakve lijekove se preporučuje da se sačeka šest do osam sati, da bi se nakon njih mogla piti kafa.

Lijekovi za krvni pritisak

Beta blokatori smanjuju broj otkucaja srca, a ako popijemo kafu ili napitak s kofeinom, ubrzava se broj otkucaja srca i, u konačnici, povećava krvni pritisak. Dakle, kofein nije u direktnom kontaktu s lijekom, ali smanjuje njegovu učinkovitost.

Doktorica predlaže uzimanje ovih lijekova dva sata prije ili četiri sata nakon kafe ili drugog pića s kofeinom. 

Lijekovi za štitnu žlijezdu

Istraživanje iz 2020. pokazalo je da tijelo apsorbuje manje lijeka za hipotireozu kada se on uzima s bilo kojom vrstom hrane ili vode. Konkretno, ako lijek popijete uz kofein, stopa apsorpcije smanjuje se za čak 50 posto.

Nakon ovih lijekova trebalo bi se sačekati 30 do 60 minuta prije nego što se uzme kofein.

Lijekovi za Alzheimerovu bolest

Lijekovi za liječenje simptoma Alzheimerove bolesti, najčešćeg oblika demencije, koji se nazivaju inhibitorima kolinesteraze, sprječavaju razgradnju acetilkolina, hemikalije koja pomaže u formiranju pamćenja i razmišljanju.

Međutim, uzimanje ovih lijekova s kafom steže krvno-moždanu barijeru što otežava dolazak lijeka do mozga. Ovi lijekovi bi trebali da se uzimaju dva sata prije ili četiri sata posle kafe.  

Lijekovi za osteoporozu

Osteoporoza je stanje u kojem kosti s vremenom postaju slabe ili lomljive, uzrokujući čak i manji stresori poput kašlja da ih lome. Slično lijekovima za štitnu žlijezdu, uzimanje ovih lijekova s kafom može uzrokovati da ih tijelo ne apsorbuje pravilno, čime postaju manje učinkoviti. 

Preporučuje se tek dva sata nakon lijekova konzumiranje kofeina.

Lijekovi za astmu

Miješanje bronhodilatatora poput aminofilina i teofilina s kafom može pogoršati nuspojave lijeka kao što su razdražljivost i nemir. 

"Pogotovo ako ste tek počeli uzimati lijekove, sačekajte da vidite kako ste s lijekovima prije nego počnete piti kafu jer to može pogoršati nuspojave", rekao je dr Ngo-Hamilton. 

Lijekovi za ADHD

Ovi lijekovi pomažu u regulaciji neurotransmitera kao što su dopamin i norepinefrin kako bi se poboljšao fokus, pažnja i kontrola impulsa. 

Međutim, uzimanje lijekova kao što su Adderall i Ritalin s kafom moglo bi ih učiniti manje efikasnim i dovesti do povećane hiperaktivnosti.  

"I lijekovi protiv ADHD-a i kofein su stimulansi. Kada se kombinuju, oni mogu pojačati jedni druge efekte, što dovodi do prekomjerne stimulacije", rekao je dr. Bourgeois.

Antipsihotici

Antipsihotici se obično propisuju za teška zdravstvena stanja, kao što su shizofrenija i bipolarni poremećaj. Djeluju tako da regulišu neurotransmitere poput dopamina i serotonina kako bi ublažili simptome poput halucinacija. Kafa može smanjiti količinu lijeka koju tijelo apsorbuje, tako bi se osobe s maničnim epizodama trebale u potpunosti kloniti toplog napitka.