Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog dlaka na grudima patila je skoro cijeli život: Sada ih je odlučila prihvatiti i osjećati se sexy

Preuzmite sliku

Esther sada osjeća da više nije robinja standarda ljepote, već je počela propitivati ​​šta je zapravo lijepo. 

Esther Calixte-Bea (24) iz Montreala u Kanadi tokom tinejdžerske dobi osjećala se nesigurno i patila je od depresije zbog dlaka koje su joj rasle na prsima. Međutim, nakon odbacivanja predrasuda i brijanja, osjeća se ljepše nego ikada prije, kako piše Daily Mail.

– Dolazim iz plemena Wè iz Obale Bjelokosti, Afrika, a žene u doba moje prabake bile su vrlo dlakave i to se smatralo lijepim – objasnila je Esther.

Otkrila je da se opsesivno brijala tokom škole i da su je pokušaji uklanjanja dlaka užasno boljeli. Međutim, 2019. Esther je odlučila da joj je dosta brijanja pa objasnila: – To je najbolje što sam ikad učinila jer se osjećam sexy i ugodno u svojoj koži. –

– Nema medicinskog objašnjenja, samo sam dlakava osoba. Nedavno sam saznala da su žene s očeve strane porodice prilično dlakave i to je sasvim normalno – ispričala je. – Trebao mi je veći dio života da prihvatim svoje tijelo i prihvatim sebe onakvu kakva jesam. Dosadilo mi je osjećati se nesigurno i sramežljivo. Brijanje i depilacija nanijeli su mi ogromne bolove. Bilo je više gnjavaže nego što je vrijedilo. –

Stoga je odlučila prestati s brijanjem i depiliranjem, ali rekla je da je reakcija na njen izbor bila podijeljena. Bilo je teško jer se ona protivi ‘normi’. U početku joj je bilo neugodno izlaziti u otvorenoj odjeći, ali nakon nekoliko sedmica počela se osjećati ugodno.

– Strah me pokušao paralisatti, ali više se ne moram brinuti jer sam prihvatila ko sam. Kad sam vani, ljudi puno bulje. Neko me čak jednom i slikao što je bilo čudno – rekla je.

Međutim, Esther je na društvenim mrežama pronašla zajednicu koja je prigrlila nju i dlake na tijelu. – Na društvenim mrežama su reakcije drugih bile 90 posto pozitivne. Dobila sam hiljade poruka od žena diljem svijeta koje su mislile da su same. Pokazala sam im da se ne srame svojih dlaka. –

Esther sada osjeća da više nije robinja standarda ljepote, već je počela propitivati ​​šta je zapravo lijepo, prenosi Večernji list.

– Da žene ne bi trebale imati dlake, one ne bi rasle. Društvo je ono koje nam govori da se brijemo. Promijenila sam definiciju ljepotu za sebe i više ne dopuštam da mi je društvo diktira. Odlučila sam što je lijepo za mene. Ne želim da mi dlake više budu prepreka. Odbijam se žrtvovati zbog toga – zaključila je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,