Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su naše majke i bake bile ženstvenije od nas?!

Katharinehepburn
Preuzmite sliku

Vintage odjeća nam se može sviđati ili ne, ali je činjenica da stil šezdesetih izgledao mnogo glamuroznije i profinjenije u odnosu na današnju modu

Katharinehepburn

Današnja svakodnevna moda više prati udobnost, dok su prioriteti u ta ne tako davna vremena bili drugačiji. Ljudi su odijevali u skladu sa prilikama – odlazak u pozorište, kupovinu ili na večeru. I danas se prate ove stvari ali u znatno manjem obimu, nego je to bilo nekoć. Nekoliko je ključnih razlika koje modu naših baka i mama čine boljom od današnje.

Zadiviti u svakoj prilici! Nepisana modna pravila postojala su za svaku moguću priliku, kojih su se tada dame striktno pridržavale i uvijek izgledale besprekorno – dotjerane i na poslu, i u pozorištu, a i pri odlasku na pijacu. Najčešće su to bile lijepe haljine, koje su jednostavno bile sastavni dio baš svakog ormara.

Kvalitetniji krojevi i tkanine: Zagledamo li se u bilo koji komad retro odjeće, primijetit ćemo da je konstrukcija te odjeće mnogo bolje izgledala, pa čak i najjeftinija odjeća tog vremena – svaki komad odeće imao je savršeno obrađene šavove, svaka suknja postavu… Sve do ranih 60-ih nosili su se samo prirodni materijali, za razliku od recimo današnjeg poliestera.

Znatno kvalitetniji izbor rublja: Iako danas imamo mnogo veći izbor, to ne znači da se bolje i odijevamo. Mnoge dame nose neudoban veš – tanga gaćice, intimno rublje od sintetike… Onomad se glatka silueta i izdužena figura postizala odgovarajućim donjim rubljem, grudnjacima, a rijetko koja žena je izlazila iz kuće bez steznika.

Platiti više za kvalitet, a male korekcije prepustiti krojačima: Neki komad svoje odjeće morale da plate nešto više, ali su naše mame i bake znale da kupuju pravu stvar, koja će trajati. Također u to doba krojači su bili na cijeni, pa i kada nisu uspjele naći savršenu krpicu, odeću bi prepravljale kako bi savršeno pristajala. (Zenskiportal.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: