Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su vašoj djeci potrebna lijepa sjećanja kako bi izrasli u zdrave odrasle osobe?

Preuzmite sliku

Svi želimo da naša djeca odrastu u najsretniju, najzdraviju verziju sebe. Imati porodični dom pun ljubavi, siguran i zadovoljan cilj je svakog roditelja, a također je neophodan djeci da im pomogne da izrastu u sretne, zdrave odrasle osobe, piše Bright Side.

Male stvari koje radimo sa svojom djecom mogu napraviti pozitivnu promjenu u njihovoj budućnosti na veći način nego što smo ikada zamišljali, prenosi Tuzlanski.ba.

Sjećanja utiču na to kako vidimo svijet

Naša sjećanja na prošlost vode nas u budućnost. Koristimo sjećanja da organiziramo svoja prošla iskustva, a zatim ih koristimo da prosudimo kako bismo se trebali ponašati u budućnosti. Dakle, sjećanja imaju vitalnu svrhu – igraju veliku ulogu u tome kako shvatamo svijet oko nas.

Naklonost roditelja može poboljšati zdravlje djeteta

Sretna sjećanja iz djetinjstva povećavaju šanse vaše djece za dobro fizičko zdravlje u odrasloj dobi. Ali to ne važi samo za naše dvadesete, deceniju u kojoj zaista počinjemo da postajemo nezavisni. Zapravo, studije sa starijim učesnicima su i dalje pokazale bolje zdravlje kod ljudi sa lijepim uspomenama iz djetinjstva, čak i 50 godina kasnije. Također, jedna studija je pokazala da odrasli sa pozitivnim djetinjstvom imaju manje hroničnih zdravstvenih stanja.

Ne poboljšava se samo fizičko zdravlje

I to nije slučaj samo fizički. Sretno djetinjstvo je također uslov da odrasli imaju bolje mentalno zdravlje. To uključuje manje depresije i kvalitetnije odnose na poslu i u privatnom životu. Depresija i anksioznost mogu biti genetske prirode, ali mogu biti uzrokovane i stresom  – tako da mirno, stabilno i poticajno kućno okruženje za dijete može osigurati da njegovo mentalno stanje bude zaštićeno od povreda.

 • Odnosi djece sa roditeljima mijenjaju njihove buduće odnose

  Toplo djetinjstvo i porodični životi utiču na odnose djece kasnije u životu. Ova okruženja mogu značiti da će vaše dijete imati sigurniji stil privrženosti u svojim budućim odnosima – što znači povjerenje, stabilnost i, općenito, jače veze.

  Kvalitetno vrijeme djetetu znači sve

  Ono što je najvažnije, na kraju, je vaše prisustvo. Djeca više od svega žele da provode vrijeme sa roditeljima. Samo prisustvo majke i oca može napraviti ogromnu razliku u razvoju mlade osobe, jer odnosi koje imamo dok smo mali postavljaju pozornicu za naše buduće, odrasle pratioce, također. Ovi trenuci čine da se naša djeca osjećaju sigurno i voljeno, omogućavajući im da izrastu u sretne, zdrave odrasle osobe.

  Mala djeca uče iz toga kako se prema njima ponašaju njihovi roditelji

  Kad budete mogli, odložite elektroniku i potpuno se usredotočite na svoju djecu. Ohrabrite ih i inspirirajte da pogledaju vedriju stranu života i pomozite im da se izbore sa situacijama, jer će pamtiti ove lekcije. I što je najvažnije, odnosite se prema drugima (kao što je vaš supružnik, na primjer) s uzajamnom ljubavlju i poštovanjem. Uspomene iz djetinjstva se prenose u odraslo doba, pa je ključno da od vas nauče kako se ponašati prema ljudima koje vole.

 • Stvaranje sretnih uspomena može biti zabavno!

  Šta je zabavnije nego imati neka radosna iskustva sa svojom porodicom? A za ovo vam nije potreban veliki budžet.

  Evo nekoliko ideja da napravite nevjerovatne porodične uspomene:

  Izađite napolje – idite u šetnju ili igrajte sport zajedno u dvorištu ili u lokalnom parku.

  Idite na kampovanje ili odmor — ili, ako to nije moguće, odvojite dan da istražite lokalnu atrakciju.

  Provedite noć – igrajte društvenu igru. Ili kuhajte zajedno kao porodica, uz pomoć svih, a zatim ubacite svoj omiljeni film nakon večere!

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,