Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su današnji standardi ljepote drugačiji nego ranije?

Preuzmite sliku

Vjerovatno, današnji standardi ljepote kažu da se od žena očekuje da se šminkaju u svakodnevnom životu, vježbaju u teretani, ostaju mršave s oblinama na pravim mjestima i budu mlade, piše Bright Side.

Međutim, ono što danas čini drugačijim od prošlosti je što i mi možemo pokazati svoju jedinstvenost, jer je društvo postajalo sve inkluzivnije. Na sve trendove utiče historija i tehnološki razvoji o kojima ćemo vam sve reći, prenosi Tuzlanski.ba.

1. TV i kino promijenili su način korištenja šminke

Pedesetih godina prošlog stoljeća počelo se koristiti više šminke poput podloge, olovke za oči i rumenila. Bilo je to vrijeme kad su filmovi u boji postajali popularni, a žene su s velikog ekrana počele kopirati ta pozorišna lica. Glumice poput Clare Bow, Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe bile su neke od najpopularnijih.

 • Od tada je šminka ogroman dio života toliko žena. Zapravo se smatra da će svjetska industrija šminkanja 2020. vrijediti oko 640 milijardi dolara.

  2. Na naš idealan tip tijela utiču poznate osobe

  Današnji idealan oblik tijela pretjerani je pješčani sat: tanak struk i noge te velika zadnjica i grudi. Pedesetih i šezdesetih započela je ideja da vitka tijela budu zdravija i privlačnija. Ikone ljepote poput Brigitte Bardot, Audrey Hepburn i Sophia Loren značajno su uticale na ovaj idealni tip tijela.

 • Kasnije je izgled supermodela “veličine 0” iz 1990-ih, koji su popularizovale Naomi Campbell, Kate Moss i Claudia Schiffer, postao moderan. Ovi trendovi i danas postoje kao jedan idealan oblik tijela koji je i vitak i zaobljen.

  3. Osamdesete godine dale su nam fitness fanatizam

  Od 1980-ih, žene poput Jane Fonda čine fitness popularnim. Danas društveni mediji potiču žene da postanu fit i mršave. To u prijevodu znači zategnute mišiće i ravne trbuhe.

 • Međutim, to dolazi s lošom stranom, uglavnom zbog današnjeg pritiska na društvenim mrežama. Umjesto da potiče zdraviji način života, studija je pokazala da to može negativno uticati na mentalno zdravlje mnogih žena.

  4. Photoshop je promijenio način na koji sebe vidimo

  Danas postoji velik pritisak na ljude zbog toga kako savršeno izgledaju naši (Photoshopped) idoli. Danas imamo široku paletu šminke i proizvoda koji obećavaju prikriti i ukloniti “mrlje” poput strija, celulita i “nedostataka” na koži poput vitiliga i rodnih žigova.

 • Zahvaljujući izumu Photoshopa, savršeno tijelo je sve više i više nemoguće postići. Tokom posljednjih 25 godina, tehnologija Photoshop postala je toliko napredna da je ponekad teško reći kada se zapravo koristi, stvarajući nerealne standarde za žene.

  5. Društvo postaje sve inkluzivnije

  Danas postoji sve veće prihvaćanje svih oblika i boja tijela, a prednjače ikone poput Jamie Brewer, Winnie Harlow i Tess Holliday. Pogotovo u modi, došlo je do pomaka koji uključuje modele iz različitih etničkih grupa koji predstavljaju marke.

 • Brendovi poput Rihanna's Fenty Beauty ljudima su omogućili lak pristup šminki za mnoge tonove kože.

  Ovoj promjeni pomoglo je podizanje svijesti da je potrebna bolja zastupljenost, posebno u svijetu mode i zabave. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,