Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto biste trebali ulijevati samo hladnu vodu u kuhalo

Preuzmite sliku

Gotovo u svakom kućanstvu postoji kuhalo za vodu. To su jednostavni uređaji s kojima stvarno ne možete pogriješiti, zar ne?

Bilo da se radi o pripremi čaja, kafe… kuhala za vodu često se koriste. Razumljivo. Uostalom, oni dovode određenu količinu vode do vrenja u vrlo kratkom vremenu – a ponekad čak i jeftinije – na prikladan i nekompliciran način. Ali: Čime punite kućanski aparat? Topla ili hladna voda?

Postoji nekoliko razloga zašto kuhalo za vodu punite samo hladnom vodom.

Energetska ravnoteža

Grijanje tople vode troši puno više energije nego kuhanje u kuhalu za vodu.

Međutim, postoji izuzetak: u solarnom toplinskom sistemu, na primjer, prethodno zagrijana tehnička voda već je dostupna. Tadamožete mirno napuniti čajnik toplom vodom. To štedi energiju.

Potrošnja vode

Dok topla voda poteče iz slavine, velika količina vode je već potrošena.

Međutim, ako je prva voda koja poteče iz otvorene slavine topla, ne morate čekati da iscuri hladna voda. Najbolje je uzeti vodu koja izlazi direktno. Izuzetak: Ako duže vrijeme niste koristili cijevi, trebali biste otvoriti slavinu na nekoliko minuta i isprati cijevi prije upotrebe vode.

Bakterije i klice

Ovisno o stanju cijevi i vrsti grijanja vode, u toploj vodi iz cijevi mogu se nalaziti klice, bakterije i druge otopljene tvari. S jedne strane, vjerovatnije je da će se naslage na unutrašnjim stijenkama cijevi isprati toplom vodom, a s druge strane, proces zagrijavanja vode – na primjer u bojleru – može uzrokovati ulazak bakterija i klica u tekućinu ako voda u kotlu nikada nije dovoljno zagrijana. Temperatura vode u protočnom bojleru stoga uvijek treba biti najmanje iznad 60 stepeni Celzijusa.

No, ako je voda u kuhalu kuhana, manji je rizik od legionele. Međutim, određeni dijelovi koji su se odvojili od cijevi ili protočnog grijača vode ili bojlera mogu još uvijek biti u vodi. A ne želi ih svako konzumirati uz svježe skuhan čaj ili kavu. (Fenix-magazin)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,