Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za miran san: Koji je najbolji položaj za spavanje?

sannnspavanje
Preuzmite sliku

Svako od nas ima neki omiljeni položaj u kojem najlakše zaspe, ali često to nije položaj u kojem provedemo veći dio noći, koje su dobre, a koje loše strane položaja u snu?

sannnspavanje

Ako spavate na boku, u fetalnom položaju, smanjili ste pritisak na vaša leđa, pa je važno postaviti jastuk na način da je vaša glava u neutralnom položaju koji neće uticati na položaj tijela. Srećom, ovaj položaj nema loših strana.

Spavanje na stomaku dobro je u slučaju da imate bolove u donjem dijelu leđa, ali ima i dosta loših strana. Ovakav vam položaj može spljoštiti prirodnu liniju donjeg dijela leđa, a spavanjem na stomaku stvarate i nepotreban pritisak na živce.

Spavanje na leđima je sjajno za položaj unutarnjih organa tokom noći i dobro balansira težinu tijela, pritom sprječavajući bolove u leđima i vratu. Bilo bi dobro staviti jastuk pod koljena kako bi kralježnica bila u pravilnom položaju.

Ali, ako hrčete, u ovom ćete položaju samo pojačati taj problem, pa razmislite o prebacivanju u položaj na boku. (Metro-portal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: