Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uznemiravanje na radnom mjestu: Kako izgleda i kako se nositi s njim?

Preuzmite sliku

Radno mjesto treba biti sigurno i poticajno okruženje u kojem zaposlenici mogu napredovati i rasti. Međutim, stvarnost je da uznemiravanje na radnom mjestu ostaje sveprisutan problem u mnogim organizacijama, piše modernratio.com

Šta je uznemiravanje na radnom mjestu?

Uznemiravanje na radnom mjestu je oblik diskriminacije koji uključuje bilo kakvo nepoželjno ponašanje, postupke ili komentare usmjerene prema pojedincu ili grupi zaposlenika na temelju njihovih zaštićenih karakteristika ili pripadnosti određenoj skupini. Ovakva ponašanja stvaraju zastrašujuće, neprijateljsko ili uvredljivo radno okruženje, što može značajno uticati na žrtvinu dobrobit i radni učinak, prenosi Tuzlanski.ba 

Vrste uznemiravanja na radnom mjestu

Evo nekih od najčešćih vrsta:

Seksualno uznemiravanje

Seksualno uznemiravanje uključuje nepoželjno ugovaranje, komentare ili zahtjeve za seksualnim uslugama koje stvaraju neugodno ili neprijateljsko radno okruženje. Može biti i verbalne i fizičke prirode i pogađa ljude svih spolova.

Rodno uvjetovano uznemiravanje

Uznemiravanje na temelju spola cilja na pojedince zbog njihovog rodnog identiteta ili izražavanja. Može uključivati ​​seksističke komentare, rodne stereotipe ili zlostavljanje povezano s nečijim spolom.

 • Dobna diskriminacija

  Do dobne diskriminacije dolazi kada se prema zaposlenicima postupa nepravedno zbog njihove dobi, često u obliku šala, pogrdnih komentara ili zaobilaženja za promaknuća zbog njihove dobi.

  Uznemiravanje zbog invaliditeta

  Uznemiravanje zbog invaliditeta usmjereno je na pojedince s invaliditetom, izlažući ih uvredljivim komentarima, isključivanju ili nejednakom tretmanu na temelju njihovih fizičkih ili mentalnih oštećenja.

  Vjersko uznemiravanje

  Vjersko uznemiravanje na radnom mjestu uključuje diskriminaciju vjerskih uvjerenja ili običaja pojedinca. To može uključivati ​​ismijavanje vjerskih običaja, uvredljive komentare ili isključivanje zaposlenika na temelju njihove vjere.

  Kako se nositi s uznemiravanjem na radnom mjestu?

  Ako mislite da doživljavate uznemiravanje ili ste svjedoci da se to događa kolegi, slijedite ove korake:

  Dokumentirajte incidente

  Vodite detaljnu evidenciju svih incidenata, uključujući datume, vremena, lokacije, uključene pojedince i ono što je rečeno ili učinjeno. Ova će dokumentacija biti ključna ako odlučite prijaviti uznemiravanje.

 • Govorite glasno

  Ako se osjećate sigurnima, razmislite o rješavanju problema izravno s osobom odgovornom za uznemiravanje. Jasno i čvrsto poručiti da je njihovo ponašanje nepoželjno i zahtijevati da prestane.

  Službeno prijavite uznemiravanje
  Ako se uznemiravanje na radnom mjestu nastavi ili izravni razgovor s uznemiravačem nije opcija, slijedite procedure prijave svoje tvrtke. Dostavite svoju dokumentaciju i sve dokaze koji podupiru vaše tvrdnje.

  Potražite podršku

  Razgovarajte s kolegom od povjerenja, prijateljem ili članom porodice o situaciji radi emocionalne podrške. Razmislite o savjetovanju s terapeutom ili savjetnikom koji će vam pomoći da se nosite sa stresom i emocionalnim udarom uznemiravanja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,