Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uz pomoć ovih deset koraka možete imati čvrste i zdrave nokte

Preuzmite sliku

Čvrsti i lijepi nokti ideal su mnogih žena, a većina nažalost poseže za geliranim noktima ili trajnim lakom, jer se nemaju vremena brinuti o svojima.

Keratin je protein koji gradi nokte, kosu i kožu te osigurava njihovu čvrstoću. Osim vanjskih tretmana i zaštite noktiju, potrebno je zdravo se hraniti kako bismo izgradili lijepe i zdrave nokte. Neke od namirnica koje odlično djeluju na zdravlje noktiju, kože i kose su riba, alga spirulina, bademi, sjemenke (konoplje, bundeve, chia i suncokreta), jaja, jogurt, zeleno lisnato povrće, batat, zobene pahuljice i orasi.

Iako su nokti sami po sebi čvrsti i otporni, potrebno ih je čuvati od vanjskih uticaja koji ih isušuju ili uzrokuju oštećenja.

Time rečeno, ako želite jake i lijepe nokte, ne otvarajte njima poklopce konzervi, alkice ključeva i slične stvari. Također, investirajte u dobru kremu za njegu kože ruku i noktiju, posebno u periodu hladnih mjeseci.

 • Kako ojačati nokte? 

  1. Smanjite izloženost vodi

  Prilikom pranja suđa koristite rukavice, a prilikom kupke u kadi držite ruke izvan vode.

  2. Držite nokte kratkima

  Ako imate problema s noktima koji se listaju ili pucaju, ne pokušavajte ih puštati da budu dugi, jer će tako samo lakše pucati.

  3. Pijte mnogo vode

  Pravilna hidratacija čitavog organizma ključ je zdrave kože, kose i noktiju.

  4. Njegujte nokte uljem 

  Kako biste spriječili listanje i suhe nokte, njegujte ih hladno prešanim uljem ili posebnim uljima s aplikatorom koje možete kupiti u raznim drogerijama.

  5. Uložite u kremu za kutikule 

  Suhi nokti i kutikule uzrokuju zanoktice, te oštećenje tkiva koje može unazaditi zdravlje noktiju.

 • 6. Izbjegavajte lakiranje noktiju

  Često lakiranje noktiju uvelike oštećuje nokte, jer su komercijalni lakovi prepuni štetnih hemikalija.

  7. Koristite lak za jačanje i njegu 

  Ako već ne možete bez laka za nokte, koristite lakove za jačanje, po mogućnosti prirodnog sastava.

  8. Pripazite kod čišćenja 

  Kao i kod pranja suđa, koristite rukavice da zaštitite nokte od nagrizajućih sredstava za čišćenje.

  9. Nosite rukavice prilikom spavanja 

  Nakon nanošenja kreme i ulja na nokte, stavite rukavice i spavajte s njima. One će pomoći koži i noktima da bolje zadrže vlagu i upiju proizvode za njegu pa će pojačati djelovanje.

  10. Koristite uljni odstranjivač laka za nokte

  Uljni odstranjivači manje će isušiti nokte nego oni na bazi acetona.

  Zadnjih nekoliko godina ponovno su popularni lijepo oblikovani kratki nokti pa vam ne mora biti žao što svoje ne možete puštati. Uvijek je bolje dovesti nokte u red kako bi što manje pucali kada narastu.

 • Ako vodite borbu s noktima koji se listaju režite nokte makazicama ili noktaricom. Također, u mnogim drogerijama mogu se kupiti olovke za njegu noktiju koje su najbrži i jednostavniji način za njegovanje noktiju, a mogu zamijeniti ulje ili lak za jačanje. Trenutno su popularne Essence, Eveline ili Olival olovke za nokte, čije cijene su vrlo prihvatljive i stanu u svaku torbicu.

  Ako se pitate kako ojačati nokte na prirodan način: suhe i oštećene nokte najbolje će njegovati hladno prešana ulja poput maslinovog, kokosovog ili bademovog ulja. Ipak, ako vam nije praktično mastiti ruke i nanositi ulje u takvom obliku, poslužit će vam ulje za nokte u pakiranju sličnom laku za nokte. Ulja za njegu noktiju s aplikatorima možete pronaći u većini prodavaonica koje prodaju lakove za nokte.

  Lakove, ulja ili olovke za njegu noktiju možete naći na odjelu s lakovima i priborom za nokte u raznim drogerijama ili parfimerijama poput Dm-a.

  Provodite tretman njege ruku i noktiju svake sedmice za najbolje rezultate i najlakše održavanje. Ne zaboravite na prehranu, te zaštitu noktiju kako biste i kod kuće mogli napraviti odličnu manikuru na jačim i zdravijim noktima. (Krenizdravo.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,