Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uz ovih 7 malih koraka učinit ćete veliku uštedu struje i značajno smanjiti račune

Preuzmite sliku

Kako spriječiti rasipanje energije u prostoru?

1. Termostatski ventili na radijatorima

Ugradite termostatske ventile na vaše radijatore, jer će vam to omogućiti regulisanje temperature prema vašim potrebama, smanjenje gubitaka energije i doprineti vašem komforu.

Željenu temperaturu u svim prostorijama regulišite termostatskim ventilom – nemojte grijati na maksimum, a temperaturu regulisati otvaranjem prozora.

Postavite termostatske ventile u spavaćim sobama na 18 stepeni, jer svaki stepen manje znači i 6 odsto manje energije za grijanje te prostorije.

2. Ne pušite u dnevnom boravku

Nemojte pušiti u dnevnom boravku. Zbog toga ćete morati sobu da provjetravate mnogo češće i da time drastično povećate potrošnju energije za grijanje. Ako već pušite, izađite na terasu.

3. Mašina za pranje i sušenje veša

Uključujte mašinu za veš i mašinu za suđe noću, odnosno u doba niže tarife, jer je električna energija noću jeftinija čak četiri puta nego danju.

Perite veš i suđe na nižoj temperaturi. Mašine napunite vešom odnosno suđem pre pranja, jer tako smanjujete broj pranja mjesečno a time i utrošenu energiju i vaše račune.

4. Sijalice

Kad god je moguće, koristite prirodno svjetlo i gasite sijalice u prostorijama u kojima nema nikoga. Zamijenite obične sijalice sa užarenim vlaknom štedljivim LED sijalicama. Obična sijalica snage 100 W daje isti osvetljaj kao štedljiva LED sijalica snage od samo 12-15 W.

To znači da zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje sedam do osam puta.

Osim toga, obične sijalice traju prosečno 1.000 sati, dok štedljive rade i vise od 10.000 sati.

5. Ostali električni uređaji

Isključujte uređaje kada ih ne koristite – time ne samo da štedimo električnu energiju, već produžavamo i životni vijek uređajima.

6. Bojler

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu – njegovom radu posvetite posebnu pažnju.

Temperaturu vode podesite na termostatu bojlera na 60 stepeni,  jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke.

Nemojte držati bojler stalno uključen, jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Uvek uključujte bojler noću, a gasite ga danju.

Ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak četiri puta nego danju. Ako je vašem višečlanom domaćinstvu potrebno više tople vode tokom dana nego što obezbjeđuje kapacitet vašeg bojlera, bolje je da ga zamijenite većim nego da ga držite uključenog danju.

Ako zamjena bojlera znači prevelike izdatke za vaš kućni budžet ili vam je ipak potrebna dodatna topla voda danju, uključite bojler pola sata prije nego što želite da se istuširate, a poslije ga ponovo isključite.

Redovnim uklanjanjem kamenca koji se toloži na grijačima doprinijet ćete bržem zagrijavanju vode i značajnom smanjenju potrošnje energije, a time i smanjenju vaših troškova.

7. Šporet i spremanje hrane

Hranu spremajte u suđu veličine ringle da biste izbegli nepotrebno rasipanje energije. Poklopite posudu koju koristite jer ćete tako vrijeme kuhanja i potrošnju energije smanjiti za oko 10 odsto.

Ukoliko kuhate u ekspres loncu, prepolovićete vrijeme kuhanja i potrošnju energije.

Ako isključite ringlu nekoliko minuta prije nego što je jelo gotovo, jelo će nastaviti dalje da se kuha, a vi ćete dodatno uštedjeti energiju. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,