Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukoliko vam dijete previše koristi mobitel, to se može odraziti na jezični razvoj

Preuzmite sliku

Novija istraživanja povezala su pretjerano roditeljsko korištenje mobitela s oštećenim jezičnim razvojem kod djece, pa valja istražiti kako se riješiti uređaja i posvetiti djeci

Savremeni mobilni telefon sadrži cijeli svijet – posao, prijatelje, vijesti, igre. Nije ni čudo da lako uvlači ljude u ekran. Ali ako ste često usredotočeni na telefon dok ste s djetetom, to može uticati na njegov jezični razvoj i komunikacijske vještine. To je zato što rastreseni roditelji provode manje vremena uključeni u smislene interakcije, dajući djeci manje prilika za učenje.

Kako roditelji utiču na razvoj jezika?

Temelj za govor i jezik počinje kod kuće, dok je dijete još beba. Doista, istraživanja su pokazala da kada roditelji često razgovaraju sa svojim djetetom, ono razvija jače verbalne sposobnosti kako stari. Čak i govorni stil koji se često koristi u razgovoru s bebama poboljšava jezične vještine i potiče komunikaciju te je jednako važno.

Kada su roditelji ometeni, primjerice kada koriste mobilni uređaj, općenito se osjećaju manje povezani sa svojim djetetom. To može dovesti do smanjene komunikacije, zbog čega dijete propušta ključne prilike za rast. Uostalom, djeca najbolje uče iz interakcije sa svojim skrbnicima.

Zašto roditelji koriste mobitele

Korištenje mobitela roditelja može spriječiti djetetov komunikacijski razvoj smanjujući kvalitetu interakcija. Uzmimo jedno istraživanje koje je uključivalo komunikaciju roditelja s djecom tokom obroka. Naučnici su otkrili da kada roditelj razgovara telefonom, ima 20 posto manje verbalne komunikacije sa svojim djetetom. Također imaju 39 posto manje neverbalne komunikacije, što može uključivati izraze lica, kontakt očima i govor tijela, piše Parents.

Također, drugo istraživanje pokazalo je da je korištenje mobitela povezano sa smanjenom sviješću i osjetljivošću roditelja. Također potiče osjećaj da vrijeme provedeno s njihovim djetetom nije zadovoljavajuće. Štaviše, kada roditelje prekidaju njihovi uređaji, to utiče na način na koji komuniciraju. S druge strane, manje je vjerovatno da će djeca usvojiti važne društvene vještine kao što su održavanje kontakta očima, fokusiranje na sagovornika i osjetljivost — a sve to može uticati na njihov jezični razvoj u budućnosti.

Konačno, istraživanja pokazuju da rastreseni roditelji mogu imati manje uspjeha u podučavanju djece novim stvarima, uključujući jezik. Dapače, jedno se istraživanje fokusiralo na 38 roditelja koji su svoje mališane upoznavali s novim riječima. Kad je roditelja prekinuo mobitel, djeca nisu na kraju naučila riječ, ali nisu imala problema da je nauče u situacijama kada roditelja nije prekinuo mobitel. Sve propuštene interakcije se zbrajaju, kao što ovi dokazi sugeriraju. Najbolje je regulirati korištenje telefona i razviti zdrave navike oko svoje djece.

Savjeti za promjenu telefonskih navika

Naravno, i dalje ćete koristiti svoj telefon pred svojim djetetom, ali manje ometanje imat će velike koristi za njegove komunikacijske vještine. Evo nekoliko načina da pozitivno promijenite svoje navike vezane uz mobitel.

Utvrdite vrijeme bez telefona kako biste se usredotočili na svoje dijete

Za to vrijeme isključite telefon ili ga ostavite u drugoj prostoriji. Usredotočite se isključivo na interakciju sa svojim mališanom.

Isključite obavijesti

Teško je ignorirati zujanje i zvučne signale. Pregledajte telefon i isključite obavijesti kako biste ograničili ometanja. Također možete staviti mobitel na “ne uznemiravaj” ili način rada u avionu.

Uspostavite lokacije bez telefona u kući

Bilo da je riječ o igraonici ili blagovaonici, korištenje mobitela u određenim područjima vaše kuće može biti zabranjeno.

Učinite telefon manje privlačnim

Premjestite aplikacije koje vas najviše ometaju kako im ne bi bilo lako pristupiti. Također možete odabrati boje u sivim tonovima za svoju pozadinu i druge postavke, što bi vas moglo učiniti manje sklonim da uzmete uređaj u ruke.

Osvijestite svoje ponašanje na telefonu

Trebate li koristiti telefon dok ste s djetetom? Obavezno navedite čvrst razlog. Možda odgovarate na važnu poslovnu poruku, zakazujete posjet stomatologu ili fotografirate uspomenu Iskoristite vrijeme ispred ekrana za dobro! Pametni telefoni mogu poboljšati interakciju roditelj-dijete ako se pravilno koriste. Ne morate potpuno prestati koristiti telefon u blizini svoje djece, ali možete ograničiti vrijeme korištenja. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje