Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U tri jednostavna koraka očistite dno pegle samo sa jednim sastojkom

Preuzmite sliku

S obzirom na to da peglu koristimo na čistoj odjeći i punimo je samo običnom, čistom vodom, uglavnom nam nije na pameti da je potrebno ponekad i da je – očistimo. A ovaj uređaj, kada “miruje”, zapravo veoma brzo podliježe nakupljanju kamenca i koroziji.

Dobra vijest je da je pegla jedna od mnogih stvari koje možete da očistite sirćetom, a da pritom ne morate ni da je ribate da bi bila kao nova.

Stručnjaci za čišćenje, kako prenosi “Homes & Gardens”, otkrivaju kako možete da očistite unutrašnjost i dno pegle sirćetom i istovremeno se uhvatite ukoštac sa lukavim parnim kanalima, u četiri jednostavna koraka.

 • Isključite peglu i pustite je da se ohladi

  Pegla mora da se potpuno ohladi i da ostane isključene prije nego što počnete sa čišćenjem. Potrebno je isključiti najmanje 45 minuta nakon što ste je koristili i mora da bude hladna na dodir.

  Pomiješajte vodu i bijelo sirće i formirajte rastvor za čišćenje

  Sirće je vrlo kiselo sredstvo za čišćenje koje može da oštetiti metal ako se ne razblaži. Da biste napravili rastvor za čišćenje, pomiješajte jednake dijelove bijelog sirćeta sa destilovanom vodom. Ova mješavina ima pravu količinu kiselosti da efikasno obavi posao. Ako je vaša pegla jako zaprljana ili ima tragove opekotina, onda dodavanje sode bikarbone u mješavinu može da napravi nešto jači rastvor za čišćenje, a da ne ošteti peglu. Soda bikarbona je blago abrazivna, tako da ima sposobnost da ukloni teže ostatke. Imajte na umu da će kombinacija sastojaka izazvati stvaranje mjehurića u rastvoru i može da se prelije ako vaša posuda nije dovoljno velika prilikom mješanja. Ovakav rastvor ubija buđ i razbija masnoću, mineralne naslage, kamenac i nagomilani film na pegli, i to bez ispiranja.

 • Nanesite sredstvo za čišćenje krpom od mikrovlakana

  Da biste izbjegli grebanje osnove pegle, koristite meku krpu od mikrovlakana za nanošenje rastvora. Obratite posebnu pažnju na sve oblasti gdje je primjetno da se nakupilo kamenca ili rđe. Važno je da za ovaj zadatak nikada ne koristite ništa metalno ili bilo kakav jak abraziv, jer možete da izgrebete dno pegle i da podstaknete dodatni razvoj rđe. Alternativno, krpu možete i da natopite u rastvor za čišćenje i da je umotate oko pegle i ostavite da se natapa pola sata prije nego što uklonite krpu i obrišite ploču od svih ostataka. Ako slučajno ubacite neko sredstvo za čišćenje u otvore za paru, jednostavno ih obrišite krpom od mikrovlakana i sa vodom. Očistite otvore za paru kako biste sprječili da se soda bikarbona osuši i začepi ih nakon čišćenja. Možete da dodate malo vode u rezervoar i da zagrijete peglu, koristeći paru da biste izbacili sodu iz pegle. Samo pustite da se pegla ponovo ohladi prije nego što nastavite da čistite. Stručnjaci za čišćenje preporučuju isti rastvor i za čišćenje komore pegle i otvora za paru, ali prije toga je neophodna konsultacija sa proizvođačem pegle i električarom koji kontroliše i održava ovu vrstu uređaja, prenosi telegraf.rs

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,