Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U susret novoj školskoj godini: Koja škola ili fakultet!?

nata-zabrinuta
Preuzmite sliku

Odluka koju treba da donesete, premda nije nebitna, nije ni nešto zbog čega treba paničiti.

\"nata-zabrinuta\"Veliki broj tinejdžera će u toku sljedeće školske godine morati da se opredijeli koju srednju školu ili fakultet želi da upiše.

Neki to već znaju, a neki nemaju ni najblažu predstavu čime bi u životu željeli da se bave. Potpuno je uredu da u vašim godinama još ne znate čime želite da se bavite. Sasvim je moguće da za mnogo toga još ne znate šta volite, šta vam se dopada, šta biste htjeli, a pred vas se postavlja veoma ozbiljan zadatak, da odlučite kojom profesijom želite da se bavite tokom ostatka života, te da onda upišete školu koja će vas tome približiti.

Odluka koju treba da donesete, premda nije nebitna, nije ni nešto zbog čega treba paničiti, niti nešto čime ćete \”zacementirati\” ostatak svog života. I tokom srednje škole moći ćete da se predomišljate; i jednom kada završite fakultet, koji god da odaberete (ako uopšte budete išli na fakultet), moguće je da ćete se u životu baviti nečim sasvim drugim.

Ukoliko još ne znate šta biste, a, naprimjer, smatrate da se nećete zaustaviti na srednjoj školi, gimnazija može da bude dobar izbor, poslije nje moći ćete na bilo koji fakultet koji odaberete, a imaćete još nekoliko godina za odlučivanje. Uz to, moguće je obaviti testiranja i vidjeti za koje stvari imate talenta, a šta vam nikako ne ide, to uglavnom i sami slutite, ali dođe korisno kao potvrda. Ono što bi bilo dobro izbjeći jeste da upišete školu koja vam je apsolutno odbojna samo zato da biste ostali s nekim prijateljima.

FENA / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: