Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tvrdnje naučnika dokazane: Previše vremena ispred ekrana mijenja dječji mozak

Preuzmite sliku

Klinika za dječje bolesti u Cincinnatiju je provela istraživanje u kojem su kod djece koja ispred ekrana provode više vremena nego što se preporučuje utvrđene razlike u dijelovima mozga koji podržavaju jezik i samoregulaciju

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je pokazalo da previše vremena provedenog ispred ekrana mijenja dječji mozak, javlja Anadolu Agency (AA).

Klinika za dječje bolesti u Cincinnatiju je provela istraživanje u kojem su kod djece koja ispred ekrana provode više vremena nego što se preporučuje utvrđene razlike u dijelovima mozga koji podržavaju jezik i samoregulaciju.

Naučnici su ipak izjavili da još nije jasno kako spomenute promjene u mozgu utiču na kasniji djetetov razvoj. Istraživanje je provedeno na 47 zdrave djece s područja Cincinnatija u dobi od 3 do 5 godina magnetskom rezonancom mozga kao i kognitivnim testiranjem. John Hutton, vođa istraživanja, istaknuo je kako posljednjih desetljeća ljudi, a posebno djeca i tinejdžeri, sve više vremena provode pred ekranima, mobitela, kompjutera i televizora.

“Ovi rezultati jasno naglašavaju potrebu za razumijevanjem uticaja vremena provedenog pred ekranom na mozak, posebno u fazama dinamičnog razvoja mozga u ranom djetinjstvu”, kazao je Hutton.

Istraživanje koje je već sada izazvalo veliku pažnju javnosti objavljeno je u naučnom časopisu “JAMA Pediatrics”. Kanadsko istraživanje objavljeno u aprilu ove godine također je pokazalo da vrijeme provedeno ispred ekrana može uticati na raspon pažnje kod predškolaraca.

Američka akademija za pedijatriju predlaže da djeca mlađa od 18 mjeseci trebaju izbjegavati sve aparate s ekranom osim razgovora putem videa. Za djecu između 2 i 5 godina, preporučuje se ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana na sat dnevno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,