Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri znaka da imate talentovano dijete

Preuzmite sliku

Ako se pitate da li je vaše dijete talentovano, ove tri karakteristike vam to mogu otkriti.

Prerani razvoj

Talentovana deca se razvijaju ranije od svojih vršnjaka. Prvi koraci u učenju iz neke oblasti su mnogo prije nego što se to od njih očekuje. Takođe, u određenoj oblasti napreduju brže od prosječne djece, jer lakše savladavaju i uče materijal. Izraz “oblast” može se odnositi na određeno područje znanja, kao što su jezici, matematika, likovna umjetnost, muzika ili sport.

Insistira da sve radi samo

Talentovana djeca rade stvari na svoj način. Od odraslih zahtijevaju vrlo malo pomoći ili uopšte ne traže pomoć i u velikoj mjeri su nezavisni. Radoznali su i saznanja koja dolaze do njih ih motivišu, a svako novo otkriće je za njih napredak. Takva djeca često sama naprave aktivnosti kojom se bave i kreiraju nove neobične načine i rješenja za određeni problem.

Želja za znanjem

Talentovana djeca su zaista motivisana da shvate značenje aktivnosti u kojima pokazuju znake talenta. Istražuju intenzivno i opsesivno i imaju sposobnost da se fokusiraju i da savladaju određene vještine. Kada su posvećeni učenju novih stvari iz tog područja koje ih zanima, skloni su da se do maksimuma uključe i gube osjećaj spoljašnjeg svijeta. Kombinacija opsesivnog interesa u određenoj oblasti i lako učenje materijala je dobitna kombinacija za postizanje velikih stvari. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,