Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teško vam je donijeti odluke? Isprobajte zlatno pravilo harvardske profesorice i olakšajte sebi ‘muke’

Preuzmite sliku

Ellen Langer američka je psihologinja i profesorica na Harvardu koja je poznata po svojim istraživanjima i teorijama o svjesnosti, percepciji i kontroli, kao i jedna od pionirki u području istraživanja svjesnosti i mindfulnessa.

Autoričin rad polučio je veliki uspjeh na poljima razumijevanja ljudske percepcije, starenja i ponašanja, a poznat je i njen savjet koji se tiče načina kako bismo trebali donositi velike odluke u životu, piše The Shoulds.

Ellen smatra kako, bilo da se radi o kupnji kuće ili za koga i kada se vjenčati, ne postoji ‘pravi’ izbor. Njen je pristup ukorijenjen u svjesnosti, disciplini koju proučava zadnjih godina, za koju kaže da joj je pomogla shvatiti kako opcije nisu same po sebi dobre ili loše, jer jednostavno samo postoji više različitih perspektiva ovisne o raznim faktorima promatranja.

Umjesto gubljenja vremena i energije u stresu oko donošenja ‘prave’ odluke, bolje je jednostavno donijeti odluku na temelju svojih instinkata ili nasumično. Psihologinja uspoređuje ovaj proces s nečim jednostavnim poput odabira čokoladice. Ističe kako se ista logika može primijeniti i na važnije životne odluke poput udaje, prihvatanja posla ili odabira fakulteta.

Naglašava kako, s obzirom na to da imamo samo jedan život i nemamo na raspolaganju magičan način isprobavanja svih mogućnosti, žaljenje zbog neodabranog puta je besmisleno, jer se temelji na pretpostavci da bi drugačiji izbor bio bolji.

Jednostavno, važno je prihvatiti kako smo odlučili napraviti ono što je za nas u datome trenutku bilo najbolje – vremenski odmak može pokazati drukčiju stvarnost, ali na njega svakako nismo imali računati onda kada smo tu istu odluku i donosili.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,