Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tahikardija: Srce brže kuca zbog vrućina

Tahikardija srce
Preuzmite sliku

Ubrzan rad srca – tahikardija, češće se javlja tokom ljetnih vrućina, promjena vremena i visoke vlažnosti vazduha, upozoravaju kardiolozi.

\"TahikardijaUzrok, takođe, može da bude pretjerano konzumiranje duhana, veći unos kofeina, alkohola, pojedinih lijekova, stres izazvan jakim emocijama ili produženom napetošću.

Poremećaj u radu srca može da bude i posljedica srčanih bolesti i zato ovakve simptome ne treba zanemarivati, već treba što prije posjetiti ljekara koji će uraditi sve neophodne preglede od kojih zavisi eventualno dalje liječenje.

Kardiolog Hitne pomoći Nada Macura kaže da vrijeme nije jedini \”krivac\” za pojavu tahikardije koja se, kako je kazala, može javiti i u slučaju gubitka tečnosti i minerala, kod osoba koje su imale infarkt, kod svih koji pate od trbušne kile, kod metaboličkih poremećaja, kod pacijenata koji imaju endokrini poremećaj, naročito kod onih kojima je oboljela štitna žlijezda.

Prema Macurinim riječima, uzrok tahikardije su i godine starosti, skleroza provodnog sistema srca, neuzimanje propisane terapije, ginekološki poremećaji i saobraćajne nesreće koje dovode do većeg gubitka krvi…

Macura je ukazala da promjenljivi vremenski uslovi ne mogu biti jedini uzrok, ali su jedan od pospješujućih faktora koji može da ubrza rad srca i kod zdravih i kod bolesnih osoba.

Kad se \”preskakanje\” javi kod zdrave osobe koja nema nikakve srčane tegobe, po pravilu ne treba biti zabrinut, jer je riječ o bezazlenom obliku aritmije koji nije štetna po zdravlje.

U praksi, ako se u šezdeset do sedamdeset normalnih otkucaja u minuti pojave dva do tri preuranjena otkucaja srca, neće se ništa dogoditi, jer ne dolazi do prevelikih promjena srčanog ritma.

Ako se preskakanje javlja često i više puta u minuti, srce vjerovatno nema vremena da se više napuni krvlju i zato izbacuje nedovoljnu količinu krvi, zbog čega mozak ne dobija dovoljno krvi, a kao posljedica se javljaju vrtoglavica i nesvjestica, piše 24sata.info

Pojedinačni nepravilan srčani otkucaj može da se javi zbog bolesti srčanog zaliska, zbog postojanja visokog krvnog pritiska, može da bude posljedica gastritisa ili drugih poremećaja gastrointestinalnog sistema, bolesti štitne žlijezde – hipertireoze (ubrzan rad štitnjače).

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: