Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svi roditelji anksiozne djece rade ove četiri stvari, kažu psiholozi

Preuzmite sliku

Mnoga dosadašnja istraživanja na ovu temu pokazala su kako je ukupan broj djece koja se svakodnevno suočavaju s anksioznošću u stalnom porastu već desetljećima, a trenutno preko 25 posto tinejdžera pati od dijagnosticiranih anksioznih poremećaja.

Kako donosi The Washington Post, upravo ponašanje roditelja može uvelike utjecati na razvoj anksioznosti kod djeteta, i to često potpuno nesvjesno. Psiholozi naglašavaju kako postoje određene stvari koje rade gotovo svi roditelji djece s ovim problemom. Evo o kojim se stvarima radi.

Jedna od stvari koje rade roditelji anksiozne djece jest pretjerana zaštita. Iako je sasvim razumljivo i preporučljivo da roditelji brinu o svojoj djeci i stvarima koje im se događaju, zaštita od svih potencijalnih opasnosti može dovesti do neželjenih posljedica. Psiholozi tvrde da to samo pogoršava stvar te kod djece budi određenu dozu anksioznosti jer se ne znaju nositi s problemima.

Druga stvar koju velik broj roditelja nesvjesno radi, a potiče razvoj anksioznosti kod djece je neprestano obavljanje, odnosno rješavanje problema umjesto djece. Bez obzira na to radi li se o pisanju domaće zadaće, pospremanju dječje sobe ili rješavanju svađa s prijateljima, ako roditelji sve rade umjesto djece, to može dovesti do razvoja anksioznosti.

Roditelji anksiozne djece također su skloni prigovaranju. Iako je sasvim normalno da se neće uvijek složiti s mišljenjem djece ili njihovim odlukama, pretjerano prigovaranje dovodi do gubitka samopouzdanja, ali i razvoja anksioznosti kod djeteta.

Ako je roditelj sklon prigovaranju, to može ozbiljno naštetiti njegovom odnosu s djecom jer će ona dobiti dojam da mami ili tati nikada ne mogu u potpunosti vjerovati te im izraziti svoje probleme.

I posljednja, ali jednako štetna stvar koju rade roditelji anksiozne djece odnosi se na uspoređivanje s drugima. Bez obzira na to je li riječ o uspoređivanju s braćom, prijateljima ili vršnjacima iz razreda, bilo kakve usporedbe s drugom djecom dovode do gubitka samopouzdanja, vjere u sebe, ali samim time i do anksioznosti kod naših mališana, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,