Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Super trik za savršeno čista vrata rerne

Preuzmite sliku

Najviše muke zadaju stakleni dijelovi vrata, jer na njima ne smijemo koristiti prejak pritisak ni žice koje mogu da izgrebu osjetljivu staklenu površinu. Čista, a izgrebana?

Takva vrata su vječiti podsjetnik na greške koje smo napravili raznim priručnim alatima kada smo uspjeli da skinemo zapečenu masnoću ali i da upropastimo vrijedan kuhinjski uređaj, piše Lepa&Srećna.

Zato se često dovijamo sa novim rješenjima, a mješavina sirćeta i sode bikarbone se mnogima pokazala kao vrlo djelotvorna. Međutim, za njeno dejstvo je obično potrebno dosta vremena, a treba i više puta ponavljati postupak. Mlade domaćice dosjetile su se da isprobaju nešto sasvim novo – tabletu za pranje sudova u mašini.

Za početak, obavezno je da koristite rukavice jer su ove tablete izuzetno jake. Upravo zato i mogu da skinu skorjele fleke na površini sudova.

Vrata rerne obilno nakvasite vlažnim sunđerom, a onda pažljivo oštrom ivicom tablete počnite da stružete staklo na njima. Dok je tableta sasvim suva, povremeno je možete ovlažiti na sunđeru – pažljivo – da ne počne previše da se topi.

Kad očistite staklo, pređite na emajlirani dio. Tada će već dobar dio tablete biti natopljen, pa završite tako što ćete njene rastopljene ostatke dobro istrljati sunđerom po cijelim vratima.

Ostavite ovaj sloj da još malo odstoji pa dobro isperite i uglancajte suvom krpom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,