Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Super i jeftin trik: Najbolja metoda za kuhalo bez kamenca

Preuzmite sliku

Kuhala za vodu nam štede vrijeme i daju kipuću vodu u samo nekoliko sekundi – bilo da nam treba za čaj, kafu ili pripremu dječje hapice, ali problem se javlja zbog tvrdoće vode.

Naime, već nakon nekoliko korištenja kamenac je vidljiv, a prođe li sedmica-dvije bez čišćenja kuhala,  voda u njemu djeluje odbojno.

Tome je doskočila članica Facebook grupe Mrs Hinch Cleaning Tips, koja je otkrila svoju metodu za uklanjanje tvrdokornog kamenca.

– Išlo mi je na živce da u vodi pliva hrpa gadosti dok sipam vodu u njega. Ako ne želite trošiti novac za razne hemikalije za čišćenje, pomoći vam može nešto što vjerovatno imate u kuhinji – napisala je domišljata žena.

Kao dokaz da njen trik funkcionira priložila je fotografiju kuhala prije i poslije čišćenja.

  • Otkrivajući svoju tajnu, rekla je da sve što je potrebno za kuhalo bez kamenca malo limunovog soka. Ona ga stavlja u kuhalo i ostavlja da odstoji oko sat vremena, prije nego doda malu količinu vodu i uključi prokuhavanje.

    Ako je kamenca puno, tada mješavinu treba prokuhati nekoliko puta – sve dok se ne dobije željeni rezultat, a vodu potom baciti.

    Ako nemate limun, možete koristiti i malo octa ili pak Coca Colu, ali metoda s limunom je definitivno najisplativija, a i najljepše miriši. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,