Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Student slučajno zaradio bogatstvo pretvorivši svoje selfie fotografije u NFT

Preuzmite sliku

Student u Indoneziji zaradio je bogatstvo nakon što je kolekciju selfija pretvorio u nezamjenljive tokene (NFT) jer je mislio da bi to „moglo biti zabavno“.

Sultan Gustaf Al Ghozali, student informatike, napravio je skoro 1.000 selfija tokom posljednje četiri godine, dok je sjedio ispred svog računara. A onda ih je transformisao u NFT – jedinstvene digitalne predmete koji se kupuju, prodaju i čuvaju na blokchainu.

Fotografije ovog 22-godišnjaka prvobitno su koštale samo 0,00001 ETH (tri dolara) po komadu, ali su ubrzo dobile na vrijednosti nakon što su privukle pažnju trgovaca kriptovalutama, a pojedinačne slike se sada prodaju za više od 10.000 dolara.

“Postavljam svoju fotografiju u NFT lol”, tweetovao je 10. januara.

Sljedećeg dana je tweetovao: “Ne mogu da vjerujem da su ljudi zaista kupili moju fotografiju NFT, 35 je već prodato u jednom danu”.

Više od 200 njegovih selfi NFT-ova prodato je kasnije tog dana, zajedno sa stotinama drugih koje su trgovci pokupili narednih dana na platformi OpenSea.

“Mislio sam da bi moglo biti zabavno. Nikad nisam mislio da će neko željeti da kupi selfije, zbog čega sam ih cijenio samo 3 dolara”, rekao je Ghozali za AFP.

  • Njegovi selfiji se sada prodaju za do 4 ETH (12.500 dolara) po komadu, a čitava kolekcija, nazvana Ghozali Everyday, procijenjena je na oko 374 ETH (1,2 miliona dolara).

    Lokalne poreske vlasti već su mu se obratile preko Twittera da ga upute da izvrši uplate, ali je Ghozali tvrdio da njegovi roditelji još uvijek ne znaju za njegovo novostečeno bogatstvo, piše Independent.

    “Da budem iskren, još uvijek nemam hrabrosti da kažem roditeljima, oni bi se pitali odakle mi novac”, dodao je on.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje