Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci bontona otkrivaju: Ovih 5 stvari nemojte raditi kada imate goste 

Preuzmite sliku

Svako ko je ikad bio na kućnoj zabavi vjerovatno može napraviti popis stvari koje su njihovi domaćini učinili, a koji su bili negostoprimivi. Možda su ih zaboravili predstaviti ostalim gostima ili su pripremali hranu u nehigijenskim uvjetima. Možda je pak i razgovor za večerom krenuo u neugodnom smjeru.

Bez obzira na vaša lična iskustva, stručnjaci za bonton kažu da nikada ne biste trebali raditi određene stvari pred gostima, od čišćenja u neprikladno vrijeme do dopuštanja kućnim ljubimcima da preuzmu previše istaknutu ulogu.

Pročitajte njihove savjete.

1. Završavati započeto

Dok gosti stignu, posebno za formalno okupljanje kao što je sastanak s partnerovim roditeljima ili večera s kolegama s posla, vaše bi pripreme za tu večer trebale biti gotove, piše Best Life.

“Želite da kuća bude čista i uredna, hrana gotova, postavljen stol, muzika za raspoloženje spremna, da budete odjeveni i spremni pozdraviti svoje goste”, kaže Jodi RR Smith, predsjednica i vlasnica Mannersmith savjetovanja o bontonu.

 • “To znači da ne biste trebali i dalje čistiti, pripremati hranu ili skakati pod tuš, dok su vam gosti pred vratima.”

  Ništa ne ubija raspoloženje kao potreba za iznošenjem smeća pred vašim gostima ili raščišćavanjem stola punog mrvica. Sve bi trebalo biti postavljeno prije nego oni pozvone na vrata.

  2. Razgovararati o zdravlju, bogatstvu ili politici

  Osim ako dobro poznajete svoje goste, trebali biste izbjegavati teme poput politike, vjere, zdravstvenih problema i novca.

  “Nakon toga ćete se htjeti kloniti svake teme koja uzrokuje da se vaš gost iznervira, pocrveni ili počne vikati”, kaže Smith.

 • Umjesto toga, imajte pri ruci nekoliko zanimljivih tema koje bi mogle poslužiti kao pokretač razgovora.

  “Razgovarajte o hobijima ili interesima koji su gostima zajednički, knjigama koje ste pročitali, filmovima ili predstavama koje ste gledali, mjestima na koja biste željeli otputovati i slično”, savjetuje Smith.

  3. Pustiti kućne ljubimce da trčkaraju po kući

  Ne dopustite da vaš ljubimac pokvari zabavu.

  “Kućne ljubimce treba držati podalje od kuhinjskog pulta i ne smiju skakati na goste”, kaže Smith.

  “Domaćini također ne bi trebali ručno hraniti kućnog ljubimca, a zatim stavljati ruke u ili blizu hrane.”

 • Ako je vaš ljubimac hiperaktivan, držite ga gdje god je najsretniji, u dvorištu ili drugoj prostoriji. Ne želite da stvore nehigijenske ili u najgorem slučaju, nesigurne uvjete, jer se neki gosti možda plaše pasa. Nekoliko dana prije događaja raspitajte se je li neko od gostiju alergičan na pse, ako jesu, možete napraviti druge prilagodbe za svog ljubimca bez obzira na njegovo ponašanje.

  4. Čistiti dok se opraštate

  Posljednje iskustvo vaših gostiju trebao bi biti topao oproštaj, a ne slika vas s rukama u sudoperu.

  “Za formalno ugošćavanje, osim laganog čišćenja, kao što je pospremanje tanjira i odnošenja pribora u kuhinju nakon svakog jela za večeru ili skupljanje praznih čaša i prljavih salveta, dubinsko čišćenje bi trebalo pričekati dok se sa svima ne pozdravite”, kaže Smith.

 • “Vaš fokus bi trebao biti na interakciji s gostima, a ne na čišćenju.”

  Međutim, čišćenje možete koristiti za lagani znak gostima da je vrijeme za polazak.

  “Ako je vrijeme za zabavu ili događaj jasno navedeno na pozivnici, a gosti ne počnu odlaziti, savršeno je prihvatljivo početi pospremati kao mali znak da je zabava gotova”, kaže Karen Thomas, osnivačica Karen Thomas Bonton.

  Opet, neka bude lagan -nemojte početi prati suđe ispred vaših posjetitelja.

  5. Svađati se s djecom ili partnerom

  Sačuvajte porodične svađe za nakon događaja.

  “Trebali biste izbjegavati bilo kakvo ponašanje zbog kojeg bi se gost osjećao neugodno, poput podsmjeha prema vašoj djeci, svađanja sa supružnikom ili previše intimnosti na početku veze”, kaže Smith.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,