Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stil savremenog džentlmena: 12 najpopularnijih modela kravata

Preuzmite sliku

Investirajte novac u ovaj veoma važan aksesoar koji će unaprijediti vaš stil u brojnim prilikama.

Mnogi muškarci imaju dilemu kakav model i boju kravate trebaju da izaberu. Ako ste i vi jedan od njih, evo odgovora.

Magazin Gentelman`s Gazette je zbog toga odlučio da napravi listu od 12 najpopularnijih modela koji će vam odgovarati u brojnim prilikama, od krajnje casual događaja do formalnih prilika.

Teget svilena kravata

Zagasiti tonovi teget boje odlično idu kroz nošenje kravata u formalnim prilikama. Ukoliko imate kvaliteno lijepo skrojeno odijelo teget kravate od kompaktnijih materijala će biti idealno rješenje. U poslovnim ili izuzetno formalnim prilikama muškarci često greše u izboru tkanine, i biraju modele od svile i satena koju su veoma sjajni pa su neprihvatljivi posebno za večernje događaje.

 • Tamno crvena kravata

  Tamno crvena kravata od sitnog pletiva odlično pristaje uz sakoe od tvida i sportske kapute. Takođe se lijepo kombinuje sa teget odijelom, a smatra se odličnim izborom u vrijeme ljetnjih mjeseci.

  Smeđa kravata

  S obzirom da smeđa spada u kategoriju opuštenijih boja, izbor modela od malo drugačijih materijala se nameće kao rješenje. Kravata od lagane vune u boji duhana bi trebao biti izbor svakog modno osviještenog muškarca. U ljetnjim mjesecima stilisti preporučuju model od sve popularnije tusah svile.

  Kravata na linije

  Ovaj klasični dio muške mode nastao je kao deo preppy kulture u Americi. Iako je doživjela različite varijacije, originalni model sa kosim linijama je bio i ostao najpopularniji. Zbog toga je uvijek vrijedno uložiti novac u ovaj model. Što se tiče boje, najpopularnije su one u teget i crvenoj, a u posljednje vrijeme i u kombinaciji zelene i tamno crvene.

  Kravata od šantung svile

  Ukoliko želite nešto krajnje jedinstveno onda se tu kao rješenje nameće kravata od šantung svile koja zbog svoje teksture koju karakterišu sitne grudvice daje dozu posebnosti. Muškarci koji vole oštar izgled i preferiraju da im kravata stoji vrlo skladno, ovaj model je ono što tražite.

 • Kravata od grenadin vune

  Za razliku od svile, grenadin vune je deblja i manje se bora. Ovaj model kravate posebno dobro ide uz casual odjevne kombinacije tokom jeseni i zime. Stilisti preporučuju ovaj tip kravate u miksu dvije boje, recimo narandžaste i sive, jer se odlično dopunjuju sa smeđim i teget odjevnim komadima koji su inače najpopularniji kod muškaraca.

  Kravata sa kariranim printom

  Ovaj model još poznatiji pod nazivom “Princ od Velsa”, sjajno ide uz odjeću za formalne prilike i poslovne obaveze. U uobičajnim prilikama preporučuje se nošenje svilene kravate sa kariranim mikro printom. Ukoliko ste se odlučili za nešto opušteniju varijantu, rješenje je kravata sa većim printom od vune ili flanela.

  Houndstooth kravata

  Ovaj modni klasik koji je popularan među muškarcima već decenijama, karakterišu jasne linije i grublja tekstura. Zbog toga se savjetuje da je nosite sa jednobojnim odijelima i u malo širem modelu. Pravi se od gotovo svih materijala, a najpopularnije su one od svile ili žerseja.

 • Kravata na tačke

  U Engleskoj ovu kravatu još zovu “upadljiva kravata”, a poznavaoci mode je smatraju vanvremenskim komadom. Iako su tradicionalno najpopularnije boje plava i crvena, ne bi bilo loše da malo eksperimentišete sa svim nijansama svijetlo plave, žute, narandžaste ili tamno crvene.

  Kravata sa mikro printom

  Za većinu muškaraca ovaj model je najomiljeniji jer se može pronaći u najširem rasponu boja, vrlo često u kombinaciji dvije, tri pač čak i više nijansi. Zanimljiv spoj crvene i narandžaste ili nekoliko nijansi žute daće vam jedinstven izgled. U Italiju su popularne jednobojne varijante, pa se često na ulicama italijnskih gradova može vidjeti ovaj model u teget, zelenoj i crvenoj boji.

  Siva/srebrna kravata

  Još jedan veoma praktičan tip kravate koji se odlično dopunjuje sa klasičnim teget i smeđim odijelima, a pritom se može naći od različitih materijala. U prilikama kada je to potrebno daje dozu ozbiljnosti i elegancije.

  Paisley kravata

  Ovaj krajnje zanimljiv print i model kravate je originalno nastao u Indiji, a finalnu modifikaciju je doživio u Engleskoj. Karakterišu ga asimetrični oblici, najčešće različiti oblici suza i malo smjeliji odabir boja. Možete ih naći u različitim velličinama, a savjetuje se da poštujete kontrastna pravila dok ih kombinujete sa odijelima, odnosno tamniji kolorit sa svijetlim odijelima i obrnuto. (menshealth.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,