Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta stil svađanja govori o vašoj vezi?

Preuzmite sliku

Svađe su sastavni dio veze i ako se poštuju neka pravila najčešće nisu pogubne za odnos dvoje ljudi.

A tokom godina provedenih zajedno, parovi razviju sopstveni stil svađanja koji mnogo otkriva o dinamici njihovog odnosa.

Sigurno i vi poznajete parove koji viču i bacaju stvari, a koje bračni terapeuti nazivaju kraljevima drame. Pozitivna strana takve svađe jeste to što izbacite svu ljutnju, ali mana je što u takvoj eksploziji osjećaja mogu na vidjelo izaći stvari koje niste htjeli da izgovorite.

Zato prije nego što “krv proključa” treba da zamolite partnera da sjednete na trenutak. Promjena lokacije skrenuće pažnju s ljutnje i otvoriti priliku da o svemu dobro razmislite.

Dramatični duo

Kad dođe vrijeme za svađu, “Ma nemoj?!” bi trebalo da bude vaš bojni poklič. Nema sumnje da u ovoj vezi ima mnogo strasti, ali postoji i tako puno drame. Kad se stvari zakuhaju niko nije siguran.

Dobra vijest je da redovno iz sebe izbacujete ljutnju, stres i druge negativne osjećaje. Loša vijest je da su stvari toliko eksplozivne da se možda nikada nećete zaista pozabaviti pravim problemima.

Mi se ne svađamo

Ovakvom izjavom samo pokazujete da potiskujete sopstvene potrebe zbog partnera. Povremeno je dobro preispitati sebe i zapitati se slažete li se sa svime što ste odlučili kao par.

Ako se nikad ne svađate, time samo potvrđujete da nemate izgrađen sopstveni identitet već sebe poistovjećujete s vezom, tvrde bračni terapeuti.

Analitičari

Ovaj par pomno analizira i najmanju sitnicu zbog toga se često umjesto na pozitivne strane fokusira isključivo na negativne. Zbog toga teško nalaze rješenje za svoje probleme koji umjesto da nestanu samo se povećavaju.

Takav pristup često prati osuđivanje, zato je bolje da prvo pitate partnera šta je svojim činom mislio umjesto da isto pretpostavljate. To rađa dijalog i otklanja sumnju koja može da izrodi novu svađu.

Ona kaže – on bježi

Dragi, moramo da razgovaramo – riječi su na koje muškarci najčešće bježe glavom bez obzira. Ako se par stalno suočava s takvim pristupom, vrijeme je za ozbiljne promene.

Partner koji probleme gura pod tepih samo pokazuje da nije spreman da poradi na odnosu i da se potrudi za svoju drugu polovinu. Zato mu je bolje pristupiti tako da mu pokažete kako ga ni za šta ne krivite već da želite da zajedničkim snagama pronađete rješenje. Postavite se kao da ste ravnopravni.

Tihi, ali ubojiti

Ovaj par se nikad ne svađa, već “tihom misom” pokazuje da im nešto smeta. Te tenzije osjećaju svi oko njih zbog čega im je neprijatno u njihovom društvu.

Najčešće je pokazatelj da je par jednostavno odustao od svega odnosno da nema više energije za svađu, tvrde bračni terapeuti. Najbolje je prekinuti ćutanje i pokušati da pronađete novi način komunikacije, piše Huffington Post.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,