Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smiju li djeca mlađa od dvije godine piti sirup protiv kašlja? Evo šta kažu pedijatri

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je izdala upozorenje zbog četiri vrste sirupa protiv kašlja koje je proizvela indijska kompanija nakon smrti 66 djece u Gambiji.

”Laboratorijska analiza uzoraka svakog od četiri proizvoda potvrđuje da sadrže nedopuštene količine dietilen glikola i etilen glikola. Do danas su ova četiri proizvoda pronađena u Gambiji, ali su možda distribuirana, putem neformalnih tržišta, u druge zemlje ili regije”, kažu u saopćenju.

Kako navode, utvrđeno je da uzorci koje je testirala Svjetska zdravstvena organizacija sadrže dietilen glikol ili etilen glikol – toksična organska otapala koja se najčešće nalaze u industrijskim i kućanskim preparatima. Oni mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave uključujući bol u trbuhu, povraćanje, proljev, nemogućnost mokrenja, alternativno psihičko stanje i akutnu ozljedu bubrega.

”Ovi proizvodi pronađeni u sirupima nisu sigurni i njihova upotreba, posebno kod male djece, može rezultirati ozbiljnim posljedicama po zdravlje, pa čak i smrću”, objašnjavaju stručnjaci koji su radili spomenutu analizu. Međutim, jesu li onda sirupi protiv kašlja uopće sigurni za djecu?

Pedijatri ih ne preporučuju

”Sirupi za kašalj, posebno oni koji se izdaju bez recepta, ne bi se smjeli davati djeci, posebno onoj mlađoj od dvije godine. To je zato što mogu izazvati ozbiljne nuspojave i u svojoj sam karijeri imala prilike vidjeti slučajeve kada su djeca morala biti hospitalizirana zbog ozbiljnih komplikacija uzrokovanih upravo uzimanjem sirupa protiv kašlja. Stoga bi ih trebalo u potpunosti izbjegavati”, objašnjava pedijatrica Meena Jayaram.

S njom se slaže i pedijatar Ranjeet Ghuliani, koji naglašava da većina sirupa protiv kašlja sadrži određene hemikalije koje su opasne za djecu mlađu od dvije godine.

Prema mišljenju struke, sirupe protiv kašlja trebalo bi izbjegavati jer mogu imati blage do ozbiljne nuspojave na djecu. “Nerijetko se javljaju blaže nuspojave kao što su pretjerana pospanost, nemir, niska razina šećera ili neravnoteža elektrolita u krvi. Ali također može biti ozbiljnih nuspojava kada sirupi protiv kašlja mogu dovesti do epileptičkih napadaja, oštećenja bubrega pa čak i otkazivanja organa”, upozorava pedijatrica Jayaram.

Jesu li sigurni za djecu stariju od dvije godine?

Iako bi sirupe za kašalj trebalo u potpunosti izbjegavati kod djece mlađe od dvije godine, također ih je potrebno oprezno davati i starijoj djeci, kažu stručnjaci.

”Iznad dvije godine, oni su relativno sigurniji ako se daju u tačnim i prepisanim dozama. Ovisi i o kakvoj se formulaciji radi. Naime, nemaju svi sirupi zbog svog sastava jednake nuspojave kod starije djece. U tom slučaju uvijek se potrebno konsultovati s doktorom, koji će odrediti je li dozvoljeno dati lijek ili nije, a možda i preporučiti neku alternativu”, objašnjava pedijatar Ghuliani. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,