Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slatke muke: Šta sve treba uzeti u obzir prilikom odabira vjenčanice?

Preuzmite sliku

Biranje vjenčanice vrhunac je svadbenih priprema. To je trenutak kojem se mladenke najviše vesele, no ponekad preveliki izbor može biti pomalo zastrašujući

Na šta treba obratiti pažnju? Kako znati je li baš ta vjenčanica ona prava? U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru vaše najvažnije haljine.

Pratite li modu, proučite trendove

Ako ste zaljubjenica u modu te vam je stalo do toga da i na sam dan vjenčanja do izražaja dođe vaša modna osviještenost, istražite kakvi su aktuelni trendovi u svijetu vjenčanica.

Ove sezone, prema časopisu Harper's Bazar, mladenka uistinu ima između čega birati. Kada su predstavljale trendove za ovu sezonu, modne kuće predstavile su sve od bogatih čipkanih haljina inspirariranih vladavinom Luja XIV., diskom 70-ih godina, velikim mašnama, sve do jasnih i elegantnih linija za one mladenke koje su sklone minimalizmu.

Što se tiče hrvatskih dizajnera, Ivan Alduk također je slijedio te trendove pa je svoju kolekciju temeljio na modelima koji prate liniju tijela ili pak idu u lepršavu A-siluetu s obaveznim naglaskom na struku, a također je unio i ranije spomenute čipke i mašne te tako spojio klasično, moderno i neobično. Pogledate li njegove radove, inspiracije vam neće nedostajati.

Uzmite u obzir svoj oblik tijela

U modnim kampanjama za vjenčanice sve mladenke izgledaju više-manje jednako, no u stvarnom svijetu to nije uvijek tako. Žene imaju različite oblike tijela od kojih je svaki predivan na svoj način i različite su visine. Zato svaka zaslužuje imati i prekrasnu vjenčanicu koja će laskati njezinoj figuri, ali i po potrebi prekriti eventualne nedostatke.

Mršave djevojke i žene imaju tu sreću da će im pristajati bilo koji model, od onih pripijenih pa sve do baby-doll modela.

Djevojkama i ženama koje imaju figuru pješčanog sata (širi bokovi i grudi, uzak struk) odlično će pristajati vjenčanice A kroja ili pak krinolina. Obje će odlično naglasiti struk i prekriti šire bokove.

Za one krupnije građe poželjni su što jednostavniji krojevi, bez dodatnih ukrasa, a najbolje će njihova ljepota doći do izražaja u haljinama koje su rezane ispod grudi te dalje lagano padaju prema tlu. Za tim trikom mogu posegnuti i trudne mladenke.

Za djevojke s većim grudima preporučuje se izbjegavanje korzeta s istaknutim košaricama jer će u njima grudi još više doći do izražaja.

Odredite budžet

Možda i najvažnija stavka prilikom biranja vjenčanice svakako je cijena. Ona često igra presudnu ulogu u odabiru vjenčanice. Bilo da ste se odlučili za najam ili pak kupnju haljine, imate na umu da ćete morati dati nekoliko stotina KM.

Cijene najma su veoma visoke, ovisno o salonu i činjenici je li ju već nosio neko prije vas, a cijene kupnje daleko su veće.

Preporučljivo je odmah odrediti budžet koji želite i možete potrošiti te s time na umu krenuti u potragu u salonima. Nije loše ni odmah reći osoblju kojim budžetom raspolažete jer ćete tako značajno smanjiti broj isprobavanja haljina, ali i razinu stresa. Zaljubljivanje u haljinu koju sebi ne može priuštiti ni u najluđim snovima posljednje je što mladenki treba u već ionako stresom periodu.

Ne zaboravite na lokaciju

Kada se bira vjenčanica, na umu treba imati i mjesto održavanja svadbe. Naime, nije jednako hoće li se vjenčanje održati na plaži, u malom pitoresknom dvorcu, u šatoru na golf-terenima ili obližnjem gradskom restoranu. U tome presudnu ulogu igra materijal.

Primjerice, ljetna vjenčanja uz plažu zahtijevaju i laganije i prozračnije materijele, ali i jednostavnije krojeve, dok je za neka elegantnija vjenčanja preporučljivo odabrati i takve vjenčanice. Dakako, to nije pisano pravilo, no osjećat ćete se znatno ugodnije ako odabir vjenčanice bude u skladu s lokacijom, ozračjem, ali i vremenskim prilikama.

Cipele, veo, nakit…

Neke mladenke prvo odaberu haljinu pa onda kreću u potragu za cipelama i nakitom koji će nositi, dok neke to čine obrnutim redoslijedom. Kako god bilo, preporučuje se da svakako isprobate sve zajedno dok još ima vremena. Ako ste već našli cipele, ponesite ih sa sobom u salon dok tražite haljinu.

Tako će vam visina potpetica pomoći u određivanju potrebne dužine haljine. Slično je i s odabirom vela i svog nakita koji ćete nositi. Nemojte čekati posljednji trenutak prije isprobavanja konačnog izgleda. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje